Hajrović pogodio za pobjedu BiH nad Meksikom

 

 

 

Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Safet Sušić nije krio zadovoljstvo nakon pobjede njegovih izabranika nad Meksikom, rekavši kako želi pokazati svijetu da nisu slučajno izborili nastup na Svjetskom prvenstvu u nogometu.

Jedini gol na stadionu Soldier Field postigao je Izet Hajrović.

„Dva puta samo izgubili od Meksika i vrijeme je bilo da ih pobijedimo. Imali smo šest izmjena i vidi se da neki igrači nisu još potupno spremni – Lulić, Mujdža, Hajrović, koji malo igra u svom klubu, ali ima 12 dana do početka svjetskog prvenstva“, izjavio je Sušić nakon pobjede u Chicagu.

Nogometašima BiH pobjeda nad Meksikom bila je druga na pripremnoj turneji u SAD-u i sa velikim optimizmom putuju u Brazil.

„Hoćemo da pokažemo svijetu da nismo slučajno tu. Imamo dobru ekipu i želju da prođemo u drugi krug“, rekao je Sušić.

I golman bh. reprezentacije Asmir Begović bio je zadovoljan pobjedom.

„Još jedan super rezultat za nas. Idemo dalje i super je bilo igrati pred našim navijačima u Americi! Vidimo se u Brazilu“, poručio je Begović preko Twittera.

Reprezentacija BiH u Chicagu bi trebala ostati do sutra, kada je planiran let za Sao Paulo, a potom odlazak u Guaruju. Do početka Mundijala BiH će u nedjelju igrati i protiv Santosa.

Meksički selektor ljut zbog promjene sastava

Selektor Meksika Miguel Herrera bio je itekako ljut na kolegu Safeta Sušića zbog promjene početnog sastava „Zmajeva“ u odnosu na onaj koji je zvanično najavljen.

U zvaničnoj najavi prvu postavu bh. reprezentacije činili su Begović, Spahić, Šunjić, Kolašinac, Vranješ, Bešić, Pjanić, Hajrović, Mujdža, Lulić i Hadžić.

Međutim, na teren su istrčali Salihović, Džeko i Mismović, što će, ispostavit će se, uroditi golom pred kraj prvog poluvremena, nakon sjajne asistencije Salihovića i gola Hajrovića za vodstvo.

Na poluvremenu, u razgovoru za ESPN-om, Herrera je uputio kritike Sušiću, kazavši da je to manjak respekta prema igri.

„Najavili su 11 početnih koje su kasnije promijenili. Ovo je manjak poštovanja i ozbiljnosti, a sudije se samo smiju“, kazao je Herrera, te Sušićeve promjene nazvao „prljavim“.

„Ovo je bio prijateljski meč i trebalo je proći bez toga. To nije dobro, a ovo sigurno nećete vidjeti tokom Mundijala. Ovo je neprihvatljivo“, rekao je meksički selektor.

Na kraju susreta je, ipak, priznao da su protivnici odigrali dva dobra poluvremena, naročito prvo.

„Bosna je odigrala dobar meč. Odigrali su dobro oba poluvremena, posebno njihov golman“, ocijenio je Herrera.

Finalne provjere

Meksiko, koji se nalazi u grupi A, na turniru u Brazilu igrat će protiv domaćina, Hrvatske i Kameruna. Reprezentacija Meksika će 6. juna imati finalnu provjeru za SP protiv Portugala.

Sa druge strane, izabranici Safeta Sušića će prije otvaranja grupne faze Mundijala protiv Argentine u grupi F, gdje su još i Nigerija i Iran, igrati protiv mladog tima brazilskog kluba Santos.

Višestruki prvaci Sjeverne i Srednje Amerike, tokom priprema za Mundijal, prošlog mjeseca zabilježili su dvije pobjede, savladavši Izrael sa 3:0, te Ekvador rezultatom 3:1.

Sa druge strane, BiH je prije nekoliko dana nadigrala Obalu Slonovače sa 2:1.

Izvor: Al Jazeera i agencije