Džeko: I sudiju treba poslati kući

 


10:30 – Salvador

Reprezentativci BiH nakon neuspjeha protiv Nigerije, otputovali su iz Cuiabe u Salvador, gdje će 25. juna odigrati meč posljednjeg, trećeg kola grupe “F” protiv Irana. 


10: 20 – Cuiaba

Edin Džeko tvrdi da bi glavnog sudiju utakmice Nigerija – BiH, novozelanđanina Petera O'Learyja trebalo poslati kući, prenosi Goal.com

“Danas smo trebali dobiti ovu utakmicu. Suđenje je bilo sramotno. Idem kući, tužni smo zbog toga, ali sudac bi također trebao ići kući. Promijenio je rezultat i ishod utakmice, zato smo izgubili”, rekao je napadač za Goal.com

“Pokušali smo se vratiti nakon gola, ali bio je očiti faul nad našim kapitenom. A prije toga nije bilo zaleđa kad sam ja zabio gol. Borili smo se do kraja, ali nismo imali sreće.”


10:10 – Cuiaba

Tuga i nevjerica vladali su u svlačionicom nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine nakon poraza od Nigerije u Cuiabi (0:1), te ispadanja sa Svjetskog prvenstva u Brazilu.

Prvi nastup na SP igrači i navijači BiH neće pamtiti po dobrome, što je bilo osjetno već na licima bh. igrača u tzv. “mix zoni” na stadionu „Arena Pantanal“.

“Ne možemo biti zadovoljni rezultatom. Poništen nam je čist gol, a gol smo primili nakon očitog faula. Imali smo kontrolu igre, posjed lopte, ali nismo bili konkretni u završnici”, rekao je utučeni Mensur Mujdža, desni bočni igrač u nacionalnom timu BiH, prenosi Anadolija.

I nepravedno zapostavljeni Vedad Ibišević bio je emotivno slomljen poslije utakmice u kojoj je BiH rekla zbogom Brazilu.

“Teško mi je. U ovom trenutku ne mogu biti pametan, pogotovo sada kada sam vidio da nije bilo ofsajda kada je Džeko postigao gol, nepravdano poništen. Definitivno nismo imali sreće protiv Nigerije. Nije tačno da smo podcijenili protivnika. Nisam sigurno. Šta je, tu je… I sam dolazak na SP bio je velika stvar za našu zemlju. Veoma mi je žao navijača koji sada tuguju zbog toga što nismo uspjeli proći u drugi krug Mundijala”, rekao je Ibišević.

Reprezentativci BiH nakon neuspjeha otputovali su iz Cuiabe u Salvador, gdje će 25. juna odigrati meč posljednjeg, trećeg kola grupe “F”. Sastat će se sa Iranom, koji će u slučaju da pobijedi BiH, a Nigerija izgubi od Argentine, sa eventualno boljom gol razlikom plasirati se u osminu finala SP.

“Bilo bi dobro barem pobijediti u jednom od mečeva u prvom nastupu naše zemlje na SP. Trebamo učiniti sve što je u našoj moći da se na častan način oprostimo od Brazila, te pokušamo priuštiti kakvo, takvo zadovoljstvo našim navijačima”, istakao je Ibišević.   

Tuga i nevjerica vladali su u svlačionicom nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine nakon poraza od Nigerije u Cuiabi (0:1), te ispadanja sa Svjetskog prvenstva u Brazilu.

Prvi nastup na SP igrači i navijači BiH neće pamtiti po dobrome, što je bilo osjetno već na licima bh. igrača u tzv. “mix zoni” na stadionu „Arena Pantanal“.

“Ne možemo biti zadovoljni rezultatom. Poništen nam je čist gol, a gol smo primili nakon očitog faula. Imali smo kontrolu igre, posjed lopte, ali nismo bili konkretni u završnici”, rekao je utučeni Mensur Mujdža, desni bočni igrač u nacionalnom timu BiH, prenosi Anadolija.

I nepravedno zapostavljeni Vedad Ibišević bio je emotivno slomljen poslije utakmice u kojoj je BiH rekla zbogom Brazilu.

“Teško mi je. U ovom trenutku ne mogu biti pametan, pogotovo sada kada sam vidio da nije bilo ofsajda kada je Džeko postigao gol, neopravdano poništen. Definitivno nismo imali sreće protiv Nigerije. Nije tačno da smo podcijenili protivnika. Nisam sigurno. Šta je, tu je… I sam dolazak na SP bio je velika stvar za našu zemlju. Veoma mi je žao navijača koji sada tuguju zbog toga što nismo uspjeli proći u drugi krug Mundijala”, rekao je Ibišević nakon utakmice u Cuiabi konstatirajući da je evropska BiH poražena od jedne od najjačih afričkih reprezentacija.

“Bilo bi dobro barem pobijediti u jednom od mečeva u prvom nastupu naše zemlje na SP. Trebamo učiniti sve što je u našoj moći da se na častan način oprostimo od Brazila, te pokušamo priuštiti kakvo-takvo zadovoljstvo našim navijačima”, istakao je Ibišević.   


09:45 – Cuiaba

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Haris Medunjanin rekao je nakon utakmice kako je u prvom poluvremenu rezultat “morao izgledati drugačije”.

“To su te današnje utakmice, ponekad jednostavno ne ide. U prvom poluvremenu je moralo biti dva gola prednosti za nas”, rekao je Medunjanin.

On je najavio bolju partiju “Zmajeva”, koji će nakon eliminacije sa Mundijala rasterećeni igrati protiv Irana u zadnjem kolu.

“Zadnju utakmicu ćemo igrati kao da je prva”, dodao je Medunjanin.


08:29 – Cuiaba

Ponajbolji igrač bh. reprezentacije u utakmici s Nigerijom, golman Asmir Begović je kazao da je Nigerija bila bolja i da su zaslužili pobjedu.

Begović je kazao kako su igrači dali sve od sebe, ali da to nije bilo dovoljno. Na pitanje novinara da li je ekipa krenula defanzivno na početku susreta, Begović se nije složio.

Rekao je kako su imali šest-sedam ofanzivnih igrača i da su zbog toga ostavili previše prostora nazad, što su Nigerijci iskoristili.

“Ovo je iskustvo za nas. Moramo napraviti što više u narednoj utakmici i dati sve od sebe da dođemo da prve pobjede na Svjetskom prvenstvu”, rekao je Begović nakon meča.

Golman Stokea je kazao kako je ekipa nastavila igrati nakon poništenog gola Edin Džeke i da su morali ponovo dati gol.

“Dali smo sve od sebe, ali to nije bilo dovoljno. Trebamo se popraviti u budućnosti, igramo kvalifikacije uskoro i treba da se ponovo plasiramo”, rekao je Begović.


07:00 – ”Rekli su mi da nije bilo ofsajda kada je Džeko dao gol, ali to nije ni prva ni zadnja greška sudija ovdje”, rekao je Safet Sušić, izbornik nogometne reprezentacije BiH.

“Da li je bilo faula na Spahiću kada smo primili gol? Sudija ga nije svirao i znači nije bilo prekršaja”, poručio je Sušić, te dodao:

“Uslovi za igru po velikoj vrućini su bili nenormalni. Teren je bio katastrofalno loš. Ali bio je loš i za nas i za protivnika. Naša ekipa je tehnički jaka i kada ima dobar teren može više da pruži. Teren je bio prepreka i nama i Nigeriji”.

Sušić priznaje i da bi “poništeni gol vjerovatno okrenuo tok utakmice”, ali kaže i da je na koncu Nigerija zasluženo pobijedila, prenosi Anadolija.

“Bila je utakmica kako smo i pretpostavljali, otvorena. Puno šansi, nismo nijednu iskoristili, pogotovo ovu u zadnjem minutu. Igračima nemam puno toga za zamjeriti. Činjenica je da kada naši najbolji pojedinci igraju dobro, da pobjeđujemo…”, pričao je Sušić, te naglasio:  

“Nisam bio nešto specijalan zadovoljan ni igrom protiv Argentine, kao ni večeras. No, nemam nikome ništa da prigovorim na odnosu ka igri. Svi naši igrači sada su utučeni i razočarani, jer smo ispali sa Svjetskog prvenstva u Brazilu”.


1:58 – Izbornik bh. reprezentacije Safet Sušić rekao je nakon poraza od Nigerije kako “nema što zamjeriti svojim igračima – stvarali su šanse, ali ih nije išlo”.

„Nigerija je dala taj gol i čestitam im. Nigerija je stvarala šanse i igrala puno bolje nego protiv Irana. Imali su više sreće i zato su pobijedili”, ocijenio je Sušić.

„Poslije poraza teško je tri dana poslije ponovo motivisati igrače da pruže maksimum. Ipak ćemo pokušati časno da se oprostimo, da ostavimo dobar utisak. Šteta da se jedna generacija ovako oprašta“, dodao je Sušić.


1:48 – U trećoj minuti sudačke nadoknade Džeko ne uspijeva realizirati idealnu priliku. Ostaje 1:0 za Nigeriju. Sudac O'Leary svira kraj.


 

1:46 – Pjanić je ubacio s desne strane, a Džeko šutirao glavom po sredini gola. Lak posao za golmana Enyeamu.


1:39 – Emenike šutira neometan s 20-ak metara. Lopta prolazi pored gola.


1:37 – Begović brani Onazijev šut. John Obi Mikel dobiva žuti karton.


1:32 – Pjanićev šut s vrha kaznenog prostora, nigerijski golman Enyeama bez problema brani.


1:30 – Misimović je sjajno izveo korner s lijeve strane, Ibišević je glavom šutirao, ali je lopta otišla preko gola.


1:21 – Izmjenu pravi i nigerijski izbornik. Shola Ameobi ulazi umjesto Muse.


1:20 – Sušić je napravio i treću izmjenu u nekoliko minuta. Baca sve karte na stol. Tino Sven Sušić mijenja Harisa Medunjanina.


1:17 – Begović spašava mrežu bh. gola vrhunskom obranom. Emenike je bio u stopostotnoj šansi.


1:14 – Umjesto Senada Lulića ulazi Sejad Salihović.


1:12 – Izlazi Izet Hajrović, ulazi Vedad Ibišević – jocker u utakmici protiv Argentine.


1:11 – Odličan pokušaj Nigerijaca, šutira Babatunde, no Begović je siguran.


1:01 – Počelo je drugo poluvrijeme.


0:47 – Kraj prvog poluvremena. Nigerija ide na odmor s prednosti 1:0.


0:45 – Pjanić je s desne strane proigrao Džeku, koji šutira, ali lopta ide preko gola.


0:33 – Medunjanin je ubacio u nigerijski peterac, Džeko je glavom zahvatio loptu, ali nedovoljno jako je pucao da bi svladao golmana Nigerije.


0:30 – Nigerija vodi 1:0. Gol je postigao Odemwingie. Spahić je zagrađivao loptu, no Emenike ga je obišao uz pomoć ruku, te uposlio Odemwingiea za 1:0.


0:28 – I Pjanićev šut s 20-ak metara brani nigerijski golman.


0:24 – Izgledna šansa BiH, Džeko ponovno šutira na gol, no Enyama ponovno brani i izbacuje loptu u korner.


0:23 – Nova dobra akcija igrača u bijelim dresovima, Hajrović pokušava, ali Enyama brani.


0:21 – Misimović majstorski pronalazi Džeku koji postiže gol, ali suci sviraju zaleđe. Ponovljena snimka pokazuje da je gol bio posve regularan.


0:19 – Nakon što je Pjanić izveo korner, lopta je prošla sve igrače u šesnaestercu, došla do Misimovića, koji je gađao suprotni gornji ugao nigerijskog gola, ali bio je neprecizan.


0:14 – Odlična akcija Nigerije i sjajan pokušaj Onazija. Begović hvata loptu iz drugog pokušaja.


0:11 – Nigerijci opet imaju priliku, bh. obrana loše je ragirala, a Mikel nepokriven puca s 18 metara. Lopta ide pored Begovićeve desne stative.


0:07 – Odemwingie pokušava iz slobodnog udarca, ali lopta prolazi pored Begovićeve lijeve stative.


0:06 – Spahić griješi i dodaje loptu Musi. Medunjanin ga ruši i dobiva žuti karton.


0:00 – Cuiaba
Počela je utakmica drugog kola skupine F između Bosne i Hercegovine i Nigerije. Izbornik Safet Sušić izveo je na teren ovaj sastav: Begović, Spahić, Bešić, Pjanić, Misimović, Džeko, Mujdža, Šunjić, Lulić, Medunjanin i Hajrović.
Koliko je ova utakmica važna za BiH svjedoče i Sušićeva upozorenja koji je, uoči susreta, rekao kako bh. reprezentaciji igra samo pobjeda, jer u suprotnom mogu ići kući.


23:20 – Mostar

„Ovo je noć za vječnu uspomenu. Noć koja će ostati zauvijek u našim sjećanjima. Ovo je noć u kojoj će nas svijet pamtiti kao pobjednike, uvjereni da će bh. reprezentativci deklasirati reprezentaciju Nigerije“, smatra većina Mostaraca koji su već počeli sa slavljem, javlja Anadolija.

Već s prvim sumrakom većina Mostaraca izašla je na ulice gdje će dočekati početak utakmice. Terase ljetnih kafića su ispunjene radošću i pobjedničkim pjesmama.

„Kakva će tek ludnica nastupiti kad Džeko da gol“, kaže Deni, vatreni navijač bh. reprezentacije.


23:18 – Tuzla

Tuzlaci, kao i većina njihovih sunarodnjaka, s nestrpljenjem očekuju početak utakmice između Bosne i Hercegovine i Nigerije večeras tačno u ponoć, javlja Anadolija. 

Ugostiteljski objekti i zgrade u Tuzli ukrašeni su zastavama i sve je spremno za drugu utakmicu BiH na Mundijalu.

Navijači su odlično raspoloženi i nadaju se dobroj igri i prvoj pobjedi BiH na Svjetskom prvenstvu. 


23:10 – Sarajevo


Navijački autobus na ulicama Sarajeva [Vedrana Maglajlija]


23:00 – Cuiaba

Izbornik reprezentacije BiH, Safet Sušić odlučio se za ovaj sastav: Begović, Spahić, Bešić, Pjanić, Misimović, Džeko, Mujdža, Šunjić, Lulić, Medunjanin i Hajrović.

U odnosu na utakmicu protiv Gauchosa, Pape je napravio nekoliko izmjena, pa u sastavu nema Bičakčića i Kolašinca, a umjesto njih tu su Šunjić i Medunjanin.

S druge strane, selektor Nigerije Stephen Keshi se odlučio za ovih 11 igrača: Enyeama, Yobo, Oshaniwa, Ambrose, Omeruo, Onazi, Mikel, B. Michael, Osaze, A. Mus i Emenike.


22:20 – Cazin

Navijači “Zmajeva” okupljaju se i u Cazinu kako bi zajedno podržali bh. reprezentaciju u pohodu na osminu finala Mundijala u Brazilu.


22:00 – Sarajevo

Ulice Sarajeva obojene su u plavo-žutu kombinaciju, boje zastave Bosne i Hercegovine, uoči utakmice nogometne reprezentacije protiv Nigerije.

Navijačka euforija približava se vrhuncu koji će se dogoditi točno u ponoć, kada će krenuti lopta s centra stadiona „Arena Pantanal“ u Cuiabi.


Središte Sarajeva ispunjeno je navijačima BiH [Vedrana Maglajlija]

Građani Sarajeva i brojni turisti cijeli dan hodaju ulicama bh. prijestolnice obučeni u dresove državne reprezentacije, a veliki broj automobila ukrašen je državnim zastavama.

Navijači su odlično raspoloženi i većina vjeruje u dobru igru i pobjedu izabranika Safeta Sušića.

Utakmica će se gledati na nekoliko lokacija na otvorenom te brojnim ugostiteljskim objektima iz kojih se čuju navijačke pjesme posvećene reprezentaciji BiH.


22:10 – Sarajevo


Sve užarenija atmosfera u ‘Zmajevom gnijezdu’ [Vedrana Maglajlija]


21:00 – Sarajevo

Američki sportski portal Bleacher Report donosi opsežnu priču o utakmici reprezentacijâ BiH i Nigerije, napominjući kako će najveću prijetnju za Nigerijce predstavljati napadači Edin Džeko i Vedad Ibišević, ali i kreativna igra nogometaša talijanske Rome Miralema Pjanića.

Portal podsjeća kako obje reprezentacije očekuju pobjedu da bi prošle u osminu finala na Mundijalu u Brazilu.

Svi igrači su spremni za susret [Anadolija]

“Niko nam po svaku cijenu nije postavio za cilj da moramo proći u drugi krug SP-a. Taj cilj sami smo sebi postavili. Od nas se čuda ne očekuju. Ljubitelji fudbala u našoj zemlji bili bi sretni da ostavimo, prije svega, dobar utisak. Ipak, imamo igrače u velikim ekipama i sa pravom očekujem plasman u osminu finala, jer smatram da smo poslije Argentine najbolja ekipa u našoj grupi”, istaknuo je Sušić.

Međutim, upozorio je kako je Bosne i Hercegovina trenutno u najgoroj situaciji od svih ekipa u svojoj grupi.

“Ako izgubimo od Nigerije, možemo da idemo kući. Ostali imaju neku teoretsku šansu i nakon drugog kola. Svi znaju kakav je značaj meča za nas i učinit ćemo sve da pobijedimo. Nama i bod odgovara, ali nastojat ćemo da pobijedimo. Recimo, i sa dva puta po 0:0 u susretima sa Nigerijom i Iranom, mi bismo mogli izboriti drugi krug, ali takav rasplet ne smijemo čekati. Dakle, pokušat ćemo pobijediti Nigeriju”, poručio je Sušić.

Izbornik Bosne i Hercegovine je na “slatkim mukama”, jer su svi igrači trenirali u Cuiabi i mogu konkurirati za tim. Nije želio reći hoće li meč sa Nigerijom početi sa dva napadača, Edinom Džekom i Vedadom Ibiševićem.  

“Imam još dilema koji tim poslati na teren. Hoće li igrati Ibišević od prvog minuta – ne mogu vam reći. Sejad Salihović je trenirao sa ekipom, no ne vjerujem da će protiv Nigerije igrati od prvog minuta, odnosno da će nam njegova pomoć biti prijeko potrebna. Njega čuvamo za treću utakmicu, onu sa Iranom u Salvadoru, te četvrtu, ako je bude”, rekao je Sušić.

“Ona ekipa Bosne i Hercegovine koja izađe na teren protiv Nigerije – za mene će biti najjača”, naglasio je Sušić.


9:15 – Cuiaba

Na pitanje tko će odlučiti utakmicu Miralem Pjanić, nogometni reprezentativac Bosne i Hercegovine, odgovorio je: “Da i naš golman Asmir Begović da gol i pobijedimo, bili bismo zadovoljni.”

Konstatirao je kako je to ključna utakmica za Bosnu i Hercegovinu u nastojanjima da se plasira u osminu finala Svjetskog prvenstva, nakon što su on i suigrači izgubili u prvom kolu grupe F od Argentine (1:2), prenosi Anadolija.

“Jedva čekamo da počne utakmica. Svjesni smo koliko nam je važna. Nećemo dopustiti da izgubimo. Nije samo utakmica bitna za nas igrače, nego i za našu državu”, rekao je Pjanić, dodavši: “Pripremamo utakmicu na najbolji mogući način. Bit ćemo spremni. Ne potcjenjujemo Nigeriju, ali uvjereni smo u našu snagu i igru, te vjerujemo da ćemo pobijediti i na koncu plasirati se u drugi krug SP-a.”

Pjanić je poručio da će Bosna i Hercegovina i protiv Nigerije igrati ofanzivno, na pobjedu, te da je mentalitet ekipe pobjednički.

“Igramo svaku utakmicu da pobijedimo. Nismo zadovoljni ni sa porazom od Argentinaca, iako su oni bolji od nas. Možemo još puno bolje, što ćemo i pokazati ovdje u Brazilu”, kazao je Pjanić.


9:10 – Cuiaba

Za nogometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine pobjeda na Svjetskom prvenstvu u Brazilu bila bi novo poglavlje u historiji.

“Zmajevi” možda jesu debitanti na svjetskoj smotri, no naivnost nije jedna od crta njihovog karaktera, navodi agencija Reuters.

Iako je Argentina za mnoge favorit za osvajanje titule, bh. reprezentacija ju je namučila prilikom svog debija u nedjelju, kada je bilo 2:1 za Južnoamerikance. Mnogi su pomislili da će autogol biti nagovještaj potopa Sušićevih izabranika, ali su se oni odlično držali, a rezervista Vedad Ibišević je na kraju postigao i prvi gol za Bosnu i Hercegovinu na svjetskim prvenstvima.

Ono što “Zmajevi” nisu uspjeli uraditi, a za što se treba čestitati odbrani Argentine, jeste upošljavanje Džeke, najboljeg igrača tima. To bi, smatra Reuters, trebala biti karta za Bosnu i Hercegovinu protiv Nigerije, ukoliko želi među 16 najboljih.

Džeko može omogućiti da se igrači srednjeg reda probiju naprijed tako što će “odvući” markere sa sobom, no potrebniji je pri završavanju akcija, kako bi se nadmašio najbolji pojedinac Nigerijaca – golman Vincent Enyeama.


9:00 – Cuiaba

Postoji određeni dio nogometne javnosti koja smatra kako će vremenski uvjeti pogodovati afričkom šampionu u gradu Cuiabi, lociranom u samom središtu Južne Amerike, gdje su prosječne zimske temperature iznad 20 stepeni Celzija.

No, Bosna i Hercegovina je pokazala protiv Argentine da je kompaktna i disciplinirana ekipa, te ukoliko budu igrali strpljivo, mogu savladati Nigeriju, čiji je potencijal u padu od devedesetih godina, kada je dvaput izborila drugu rundu takmičenja, te osvojila olimpijsko zlato.

Protiv Irana se povrijedio nigerijski odbrambeni igrač Godfrey Oboabona, a zamijenit će ga veteran Joseph Yobo, koji je igrao na Mundijalima 2002. i 2010. godine. Selektor Stephen Keshi također će u napadu upariti Petera Odemwingieja i Emmanuela Emenikea.

Klub nogometnih navijača Nigerije je upozorio reprezentativce kako žele pobjedu protiv Bosne i Hercegovine, podsjećajući kako je njihova reprezentacija odigrala nekvalitetnu utakmicu protiv Irana, koja je završila rezultatom 0:0.

Predsjednik Kluba Rafiu Ladipo kazao je da selektor Nigerije Keshi mora zabilježiti pobjedu.

“Prvi put od kada pratim igre Nigerije moram priznati da sam bio razočaran u utakmici protiv Irana i zbog načina na koji smo igrali. Naši nogometaši su igrali kao da ne žele pobjedu. Ko je to Iran kojeg ne možemo pobijediti? Želimo do polufinala, a nismo mogli savladati Iran”, rekao je Ladipo.

Izvor: Agencije