Corinthians Arena uspješno prošla test

Testiran je stadion na kojem će početi Mundijal utakmicom između Hrvatske i Brazila. Deset dana ostalo je do početka Svjetskog prvenstva, stadion nije u potpunosti gotov, ali je uspješno prošao test.

Potvrđeno je. Hrvatska i Brazil moći će otvoriti Svjetsko prvenstvo na stadionu u Sao Paulu. To je zaključak nakon testne utakmice Corinthiansa i Botafoga, odigrane u prisustvu gotovo 40.000 navijača. Za prvu utakmicu Mundijala očekuje se 28.000 gledalaca više. Novim zdanjem Corinthians Arene prvi posjetioci su zadovoljni.

“Sve sam obišao. Gledaoci se ovdje lijepo osjećaju, imate sve što vam treba”, kaže Marcio Periella, navijač Corinthiansa.

“Uvjeti su odgovarajući. Sanitarni čvorovi, prostor za jelo… Sve je veoma dobro”, dodaje Jose Andrade, također navijač Corinthiansa.

Brojne improvizacije

Iako je za njegovu gradnju potrošeno 350 miliona eura, deset dana prije početka Mundijala posvuda oko stadiona može se vidjeti da posla još ima. Radovi i dalje traju, pa su domaćini morali mnogo toga improvizirati.

“Ima još posla. Neke instalacije nisu završene. Nešto smo postavili samo privremeno za testni susret. Preostalo je da se omogući pristup internetu, da se dorade neke dekoracije. Međutim, uvjereni smo da će sve biti spremno”, izjavio je Tiago Paes iz organizacijskog odbora.

I u Rio de Janeiru ima novina. Predsjednica Brazila Dilma Ruosseff je otvorila novi aerodromski terminal, ali i demonstranti su iskoristili priliku da joj još jednom pošalju poruku – da se ne slažu s održavanjem Mundijala.

Ipak, atmosfera u Riju je svečana. U čast Svjetskog prvenstva, najpoznatiji spomenik osvijetljen je bojama brazilske zastave.

Izvor: Al Jazeera i agencije