Silva: Ovo je prvenstvo svih prvenstava

Silva smatra da će navijači odigrati ključnu ulogu tokom predstojećeg susreta s Meksikom (AP)

Kapiten Brazila Thiago Silva kaže da je Svjetsko prvenstvo u Brazilu odlično za ljubitelje dobrih golova, ali ne i za igrače odbrane.

”Kazao sam prijateljima da je ovo svjetsko prvenstvo svih svjetskih prvenstava za one koji vole golove. Za one koji vole fudbal, mislim da je ovo najbolje svjetsko prvenstvo. To se vidi po broju golova. Za igrača odbrane, to nije baš tako dobro, ali je dio fudbala”, rekao je Silva novinarima.

Domaćini večeras igraju protiv Meksika u drugoj utakmici grupe A, a Silva i selektor Luiz Felipe Scolari smatraju da će navijači Brazila odigrati važnu ulogu.

Podrška navijača bila je ključna u meču protiv Hrvatske, koji je Brazil dobio sa 3:1, pogotovo jer su igrači vrlo mladi, rekao je Silva.

Još jedna pobjeda osigurala bi Brazilu ulazak u knockout fazu, ali Silva je upozorio timske kolege da meč s Meksikom shvate ozbiljno.

”Oni su vrhunski igrači. Igrao sam protiv njih mnogo puta, pogotovo na Olimpijskim igrama. Na nesreću, izgubili smo [u finalu] taj dan. Giovani [Dos Santos] i [Oribe] Peralta mogu odlučiti meč u sekundama, pa moramo paziti na njihove napade.”

Pohvale Meksiku

Scolari ističe da je njegov tim svakog dana sve bolji.

”Ali, da vam kažem, Brazilci ne očekuju da će njihov tim postati glavni bez dobre izvedbe drugih učesnika jer znamo da i Meksiko ima dobar tim”, kazao je selektor Brazila novinarima.

Igrači Meksika, koji su nadjačali Kamerun sa 1:0, borbeni su i organizovani, rekao je.

Dodao je da Brazil ima poteškoća svaki put kad igra protiv Meksika te će zbog toga njegov tim morati da bude u dobroj formi od početka do kraja meča.

Meksiko je dobio sedam od posljednjih 15 utakmica protiv petostrukog svjetskog šampiona Brazila, uključujući i dvije od posljednje četiri.

Reprezentacija Meksika promijenila je tri selektora u protekloj godini, a time se i njihov stil igre promijenio, kazao je Scolari.

Herrera: I brazilska klupa fantastična

Meksički selektor Miguel Herrera kaže da će se ista postava igrača, koja je igrala protiv Kameruna, suprotstaviti Brazilu.

”Brazil nije Kamerun. Jasni su favoriti i najvažniji tim na svijetu. Imaju igrače koji mogu izmijeniti ishod meča dok trepneš, tako da moramo držati otvorene oči i biti skoncentrisani”, rekao je.

Upitan kako će se igrači Meksika suprotstaviti Neymaru, koji je zabio dva gola u hrvatsku mrežu, Herrera je rekao: ”Brazil je više od samog Neymara. Prema mom mišljenju, njihov najbolji igrač u tom meču bio je Oscar, koji je igrao nevjerovatno.”

Herrera smatra da će Brazil biti opasan protivnik čak i ako se napadač Hulk, koji je imao problema s mišićima lijeve noge, ne oporavi na vrijeme.

”Kvalitet koji imaju na klupi je fantastičan. Uzmite Ramiersa, naprimjer, igrača koji nije ni bio u početnoj postavi, iako igra za Chelsea. Svi njihovi rezervni igrači su dovoljno dobri da budu u prvom timu.”

Izvor: Agencije