Halilhodžić: Ne bojimo se Belgije

U meč ući uz poštovanje, ali bez straha od protivnika, smatra popularni Vaha (EPA)

Selektor Alžira Vahid Halilhodžić rekao je da će njegov tim, kojem nedostaje iskustva, bez straha nastupiti protiv Belgije u svojoj prvoj utakmici na Svjetskom prvenstvu.

Belgija je favorit za pobjedu u grupi H.

Alžir, u čijem se sastavu nalazi 10 igrača sa manje od 10 internacionalnih mečeva, ukupno ima 364 nastupa, 28 manje od druge najneiskusnije ekipe Australije (392).

Sa druge strane, igrači Belgije su upisali 749 nastupa, a ekipa Marca Wilmotsa dobro je pripremljena za nastup na velikoj bini.

Ipak, Halilhodžić kaže da se njegov tim ne boji favorita iz sjene.

Bez pritiska

“Moj tim je veoma mlad i tražit će svoju priliku”, rekao je reporterima Halilhodžić.

“Ne mislim da su moji igrači pod pritiskom jer nemamo šta izgubiti, ali još uvijek možemo nešto dobiti. To je stanje uma u kakvo sam doveo ekipu. Kada igrate na Svjetskom prvenstvu, morate dati 100 posto jer ništa nije lako i ne želite da žalite za bilo čime. Zato radimo naporno svakog dana.”

Halilhodžić je dodao: “Mislim da ćemo ovu utakmicu odigrati odvažno. Moramo pokušati nešto novo. Belgija jeste favorit, ali ne pobjeđuju uvijek favoriti. Moramo dati sve od sebe i maksimalno iskoristiti naše šanse. Sutra ćete vidjeti možemo li to učiniti.”

Ipak, šezdesetjednogodišnji stručnjak ozbiljno shvata svog protivnika.

“Belgija ima ogroman potencijal i favoriti su u grupi, ali moramo ići utakmicu po utakmicu. Ovo je veliki izazov za moj tim”, kaže Halilhodžić.

Napadački potencijal

“Ovih dana smo mnogo govorili o Belgiji. Gledali smo mnogo videoisječaka i analizirali našeg protivnika – svaki detalj, jer Belgija ima velik tim sa mnogo talentovanih igrača.”

Belgijski list Het Laatste Nieuws smatra da Belgija može proći u četvrtfinale, uz uvjerenje da mogu pobjeći iz „lake grupe“. Alžirski list Competition piše kako njihova ekipa ima dovoljan napadački potencijal da uspije ono što drugi prije njih nisu uspjeli – proći do osmine finala.

Ključna borba na terenu vodit će se između Islama Slimanija i Vincenta Kompanyja.

Igrač godine u Alžiru za 2013. i najbolji strijelac u kvalifikacijama, Sportingov Slimani, najbolja je šansa Alžira za pogodak na Svjetskom prvenstvu. Međutim, da bi to uspio, mora proći pored kapitena engleskog prvaka Manchester Cityja Vincenta Kompanyja.

Izvor: Agencije