Osim vjeruje da Zmajevi mogu iznenaditi

Od Brazilaca se očekuje da postanu prvaci svijeta i sigurno je da im neće biti lako protiv Hrvatske, smatra Osim (AFP)

Najbolji bh. nogometaši u nedjelju počinju nastup na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, prvom u povijesti Bosne i Hercegovine, a bivši nogometaš i trener Ivica Osim smatra da „Zmajevi“ mogu iznenaditi.

Osim vjeruje da je BiH jedna od rijetkih reprezentacija koje mogu iznenaditi na Mundijalu, a za takve tvrdnje uporište ima i u pobjedama u pripremnom razdoblju protiv reprezentacija Obale Slonovače i Meksika.

„Mnogo nam znače te pobjede, pogotovo jer smo skloni padu morala kada izgubimo utakmicu, kao što je bio slučaj nakon poraza od Egipta. Tada pravimo ‘cirkus’ i gubimo pozitivnost koju imamo. Pokazali smo da možemo igrati dobar nogomet i podigli moral na odgovarajući nivo. Svi smo vidjeli da možemo učiniti mnogo kada se zalažemo na terenu, a takva igra je garant za dobre rezultate“, rekao je Osim u intervjuu agenciji Fena.

Vjeruje da „Zmajevi“ protiv „Gaučosa“ trebaju igrati otvoreno, bez pretjeranog zatvaranja i defanzive koja, kako je rekao, „ne donosi ništa“.

„Defanzivom daješ Argentincima veliku prednost. Treba ih iznenaditi agresivnijom i življom igrom. Odbrana nam nije svojstvena i ne trebamo se potpuno zatvoriti“, objasnio je Osim.

Španjolska – prvi favorit

Legendarni nogometni stručnjak osvrnuo se i na večerašnji susret domaćina prvenstva Brazila i reprezentacije Hrvatske, te napomenuo kako hrvatski reprezentativci trebaju pristupiti tom susretu kao BiH utakmici protiv Argentine.

„I mi i Hrvati gledamo zvučna imena u velikim reprezentacijama, ali također trebamo vidjeti da je na njima ogroman pritisak. To su timovi od kojih se očekuju veliki rezultati. Od Brazilaca se očekuje da postanu prvaci svijeta i sigurno je da im neće biti lako protiv Hrvatske“, ističe Osim.

Ipak, okarakterizirao je Brazilce kao jedne od favorita za osvajanje titule prvaka jer igraju kod kuće. Najveće šanse dao je aktualnim braniteljima titule prvaka – Španjolskoj.

„Španija je po svemu jedan od favorita. Mogu sastaviti dvije konkurentne reprezentacije koje igraju najbolji nogomet. Drže se svoje nogometne filozofije, ne miješaju se selektoru u posao a to je veoma bitno za dobru atmosferu u ekipi. Po meni, prvi su favorit za titulu“, smatra Osim.

Kao „favorite iz sjene“ naveo je BiH, Japan i Ganu, te podsjetio da ne treba zaboraviti ni europske reprezentacije koje su u užem krugu favorita, kao što su Italija, Njemačka, Nizozemska, Belgija i Engleska.

Izvor: Agencije