Uspješna taktika Ajle Tomljanović

Tomljanović impresivno djelovala i na press-konferenciji pred brojnim novinarima u sali rezerviranoj samo za najbolje (AP)

Piše: Momir Jelovac

Ne, ne još… Još je rano govoriti o zvjezdanim dosezima, iako pobjede nad Francescom Schiavone, pobjednicom Roland Garrosa iz 2010., nad trećom nositeljicom u Roland Garrosa Agnieszkom Radwanskom, govore da je 20-godišnja Zagrepčanka na dobrom putu.

Posebno je bila impresivna današnja Ajlina interpretacija ove prekrasne igre.

Nije se uplašila ni velike scene centralnog terena Philippe Chatrier niti Poljakinje Agnieszke Radwanske koju bije glas da se uspješno nosi sa igračicama koje jako udaraju, koje diktiraju tempo, koje napadaju.

Ajla je znala donijeti pravu odluku u svakom trenutku meča na svakoj važnoj lopti.

Promjena ritma

“Igrala sam tačno onako kako sam se sa trenerom dogovorila nakon analiza mečeva Agnieszke. Trebalo joj je oduzeti sve ono čime se ona služi u meču. Dakle, mijenjala sam ritam, udarala, slajsala, koristila sve moguće udarce da ja njoj razbijem ritam i uspjelo je. Posebno je važno što sam danas uspjela ispoštovati i realizirati taktiku koju sam pripremila”, rekla nam je Ajla nakon meča.

Treba dodati i to da je inteligencija kojom je odisala Ajlina igra bila veoma značajan faktor. Čini se da je Agnieszka očekivala sve samo ne skraćene lopte, mekane izmjene čime se Ajla služila kada je pripremala poen. Naravno da su u pobjedu bili ugrađeni Ajlini čvrsti udarci, da ne kažemo bombe sa zadnje linije, ali presudan segment igre je bila racionalnost.

“Znala sam, naravno, da mi neće ništa pokloniti i da moram sve zaraditi. Niti jednog trenutka nisam pomislila: ‘Evo, gotovo je…’ Bila sam i pored nekih dvostrukih servis grešaka vrlo fokusirana, kao nikada do sada”, kazala je.

‘Korak po korak’

Potencijal Ajle je prepoznala i Chris Evert, jedna od najboljih teniserki svijeta svih vremena koja je čak sedam puta osvojila Roland Garros. Od prvog trena kad je vidjela, Amerikanka ju je pozvala u svoju tenisku akademiju na Floridi gdje Ajla praktički i živi.

Na pitanje vašeg reportera da li zna ko je sa prostora bivše države osvajao Roland Garros malo se zbunila vjerojatno razmišljajući o pozadini pitanja “Znam, naravno… Iva (Majoli), Ana (Ivanović)… ah, da, i Monika (Seleš)… A ne… ne, o tome još ne razmišljam. Idemo korak po korak i, naravno, da je i meni cilj da osvojim taj pehar”, rekla je  Ajla nakon meča sa Radwanskom.

Vaš bi izvjestilac iz Pariza dodao još nešto. Impresivno je djelovala i na press-konferenciji pred brojnim novinarima u sali rezerviranoj samo za najbolje. Dakle, i u tom segmentu za Ajlu nema tajni.

Izvor: Al Jazeera