Demonstranti napali reprezentaciju Brazila

Nogometna reprezentacija Brazila, prvi suparnik Hrvatske na predstojećem Svjetskom prvenstvu kojem je i domaćin, počela je završne pripreme u Teresopolisu okružena demonstrantima koji su čak napali njihov autobus.

Demonstranti su okružili autobus koji je prevozio igrače iz Rio de Janeira do trening-kampa u planinskom gradu Teresopolisu, koji je udaljen 90-ak kilometara od Rija.

Prvo su usporili vozilo, potom ga nekoliko puta udarili te nalijepili desetke letaka sa sloganima protiv Mundijala.

“Svjetsko prvenstvo je postalo prioritet ove države u trenucima dok je ona puna sirotinje. Nemamo posla, nemamo normalno zdravstveno osiguranje, ljudi žive u šatorima. Nedostaju škole, užas”, ljutio se jedan od učesnika protesta, profesor u srednjoj školi Rui Cost.

Demonstranata je bilo i u Teresopolisu, ali i navijača koji su s oduševljenjem dočekali jednog od glavnih favorita skorašnjeg SP-a.

Ovo je prvi put da su navijači Brazila napali, makar i verbalno, svoje ljubimce, koji u ovoj zemlji imaju status heroja.

Pozvane i legende u pomoć

Kamp u Teresopolisu nalazi se pod jakim policijskim osiguranjem i nemoguće mu je prići.

Prva dva dana priprema igrači će obaviti ljekarske preglede, a prvi treninzi zakazani su za srijedu.

Pripreme će trajati ukupno 17 dana.

“U prvih desetak dana radit ćemo lakšim ritmom, a onda ćemo pojačati u posljednjih sedam”, kazao je brazilski selektor Luiz Felipe Scolari.

Najavio je kako će u kamp doći nekoliko bivših brazilskih legendi, koji će razgovarati s igračima, a angažiran je i psiholog.

Brazilci će u prvoj sedmici trenirati dva puta dnevno, a potom reprezentacija seli u grad Goiania, gdje će igrati pripremnu utakmicu protiv Paname 3. juna.

Nakon toga slijedi povratak u Teresopolis, a 6. juna je u Sao Paulu utakmica protiv Srbije, finalna provjera uoči početka SP-a i duela s Hrvatima.

Izvor: Al Jazeera i agencije