Stotine miliona dolara za sigurnost SP-a

Brazil troši 855 miliona dolara na sigurnost tokom Svjetskog prvenstva. Kad 12. juna počne takmičenje, 157.000 vojnika i policajaca bit će na dužnosti.

Međutim, neki izražavaju sumnju zbog metoda koje policija često koristi protiv lokalnih demonstranata, javlja Daniel Schweimler iz Rio de Janeira.

Sigurnosna operacija u Rio de Janeiru spremna je za Svjetsko prvenstvo 2014 – najveće u historiji zemlje. Slično je u ostatku Brazila, dok se primiče takmičenje – pripreme sprečavaju štrajkovi i protesti.

“Postoji određeni plan za slučaj protesta i, ako bude potrebno, sigurnosne snage će djelovati onako kako su do sada”, javlja Anderson Bichara iz policije Rio de Janeira.

‘Smirivanje favela’

No, način na koji to čine nije ono što zamišlja blizu pola miliona posjetilaca Brazila ili organizatori Svjetskog prvenstva. Policija ovdje vrši ono što naziva “smirivanje favela” pred Mundijal.

“Sigurnost u Brazilu odavno je kontroverzno pitanje, posebno u favelama koje imaju problem s kriminalom. Sada svijet gleda i pita hoće li se ono što se događa ovdje zbog Svjetskog prvenstva, primijeniti u ostatku zemlje”, javlja Schweimler.

Jedan maleni protest protiv Svjetskog prvenstva u faveli Complexo do alemao u Rio de Janeiru privukao je stotine teško naoružanih policajaca.

Zašto toliko, pitali smo nadležnog policajca. Odgovorio je – ”za svaki slučaj”.

“Policija je naučila nešto iz prošlogodišnjih protesta, ali ne mnogo. U kontekstu Svjetskog prvenstva bit će izuzetno oprezna, kako bi izbjegla veće incidente ili skandale”, kaže analitičar za sigurnost Ignacio Cano.

“Život nije postao bolji, trošimo mnogo novca na infrastrukturu koju nećemo koristiti. Sa svom tom korupcijom, ima i mnogo frustracija. Kako će se ta frustracija izraziti, ne znamo”, kaže Cano.

Zbog brojnih štrajkova i protesta u sedmicama uoči Svjetskog prvenstva, vlasti su na granici strpljenja. Uvjeravaju svijet da su spremni za svaku situaciju, dok istovremeno pokušavaju pokazati opušteno, gostoljubivo lice po kojem je Brazil poznatiji.

Izvor: Al Jazeera