Guardiola ne odustaje od ‘tiki-take’

Guardiolin Bayern je doživio poraz od Real Madrida 4:0 u polufinalu Lige prvaka (Getty Images)

Trener Bayerna Pep Guardiola, uprkos poniženju koje je doživio u uzvratnoj utakmici polufinala Lige prvaka, izgubivši od Real Madrida 0:4, i dalje tvrdi da neće odustati od “tiki-taka” nogometa.

“Nakon poraza od Reala neću mijenjati nogometnu filozofiju, čak još više vjerujem u nju. A u to moram uvjeriti i svoje igrače. Sve se temelji na posjedu lopte, a to nam omogućuje da što više napadamo.

Razlog našeg tako lošeg izgleda protiv Reala u prvom poluvremenu je upravo slab posjed lopte, a kad to nije na tvojoj strani, onda nemaš šanse protiv jakih ekipa. U prvoj utakmici u Madridu imali smo veliku prednost u posjedu lopte i tada smo kontrolirali utakmicu”, izjavio je u petak “tiki-taka” guru Pep Guardiola.

“Imam vlastitu filozofiju i koristit ćemo je protiv Hamburga, Stuttgarta, u finalu Kupa i slijedeće godine”, rekao je Guardiola.

“Nisam došao ovdje da bih promijenio nogometnu kulturu Njemačke, ali imam svoje ideje o igri. Ne mogu učiti igrače idejama drugih trenera, stoga će se igrači morati prilagoditi mojim idejama. Ne mogu biti trener Bayerna ako moram govoriti stvari sa kojima se ne slažem. To bi bilo loše za klub i za igrače, koji su inteligentni. Ne bi mi vjerovali ako ja sam sebi ne bih vjerovao.”

Trener je naglasio da je zadovoljan sastavom i odbacio spekulacije da će Thomas Muller, Mario Gotze i Javi Martinez, koji su se borili da zadrže mjesto u prvom timu, na ljeto napustiti klub.

Dodao je: “O planovima za transfere ću razgovarati sa klubom, ali sam sretan sa trenutnom ekipom. Postigli smo velike rezultate sa ovim igračima i ovom formacijom. Još imamo finale kupa, nakon čega ću sjesti sa šefovima. Analizirali bismo ekipu i da smo stigli do finala Lige prvaka – ovaj poraz ne mijenja ništa.”

“Razumijem da igrači imaju želju igrati. Razumijem Mullera, Martineza i Gotzea. Oni žele igrati. Ali ja moram donijeti odluku šta je najbolje za ekipu. Svaki igrač želi igrati kako misli da treba, ali to jednostavno nije moguće. Moram ih uvjeriti koji je najbolji način.”

“Ne sumnjam da će Muller, Martinez i Gotze slijedeće sezone igrati za Bayern i raditi dobar posao. To je moje mišljenje.”

Iako je ispao iz Lige prvaka, Bayern bi, pored osvojene Bundeslige, mogao osvojiti i Kup Njemačke. U finalu će se 17. maja boriti sa Borussijom iz Dortmunda.

I dok je prošle godine u polufinalu Lige prvaka Bayern pod vodstvom trenera Juppa Heynckesa razbio Barcinu “tiki-taku” (4-0 i 3-0), prije tri dana je bavarski klub pod vodstvom Guardiole doživio “potop” protiv Reala.

Real, koji je došao na uzvrat u Minhenu sa prednošću od 1-0, dovršio je posao za nešto više od pola sata, jer je već u 34. minuti vodio 3-0 nakon dva prekida i jednog kontranapada.

Dvostruki strijelci za Real bili su Sergio Ramos (16, 20) i Cristiano Ronaldo (34, 89).

Izvor: Agencije