Mijatović: Ovako sjajan Real može do kraja

Golom protiv Juventusa, Predrag Mijatović je 1998. godine donio evropsku titulu Real Madridu (EPA)

Razgovarao: Mladen Obrenović

Jedan od velikana Reala iz Madrida i napadač koji je, golom u finalu protiv Juventusa 1998. godine, kraljevskom klubu donio titulu prvaka Europe za Al Jazeeru je ocijenio igru i veliku pobjedu nad Bayernom kluba u kojem je ostavio traga i kao igrač i kao dužnosnik.

  • Budući da je Real odigrao sjajnu utakmicu u Muenchenu, a pamtimo i mnoge druge dobre partije kluba ove sezone, kako ocjenjujete igru kluba iz Madrida i jesu li njegovi nogometaši uspjeli prikazati savršenstvo nogometne igre?

– Real je stvarno u ovoj sezoni, bar kad je Liga šampiona u pitanju, i u grupnoj fazi, ali i kasnije, ostavljao fantastičan utisak. Ovo u Minhenu je bilo fantastično. Prosto je bilo neverovatno koliko su dobro igrali i koliko je sve to fantastično i na pravi način funkcionisalo. Svakako su posle utakmice sa Bayernom najozbiljniji kandidati da osvoje desetu titulu prvaka  Evrope, posle 12 godina.

Mislim da je Real Madrid bio bolji i u prvoj i u drugoj utakmici, a što smo svi mi koji volimo ovaj klub na neki način priželjkivali. Ovako jak Real Madrid, ovako letalan Real Madrid, sa fantastičnom igrom od prvog momenta je znao šta hoće – da se plasira u finale protiv ekipe koja je prošle godine bila prvak Evrope, ekipe koja je, po mišljenju mnogih fudbalskih kritičara, jedna od najboljih ekipa na svetu. Ponavljam, Real je bio jednostavno – fantastičan.

  • Sjećamo se i drugih, velikih ekipa Reala, ali je želim usporediti s onom ekipom koju ste predvodili zajedno s Davorom Šukerom. Mogu li se ta dva nogometna svijeta komparirati?

– Teško je praviti uporedbe. I ona generacija, čiji smo članovi bili Davor Šuker i ja, generacija koja je osvojila Ligu šampiona 1998. godine, bila je takođe, u ono vreme, jedna sjajna generacija. Ne treba zaboraviti da su tada igrali Hierro, Sanchis, Redondo, Raul, Seedorf, Panucci, Roberto Carlos, Illgner… da ne nabrajam sve. Kad, ipak, nabrajam, samo mogu reći da je to bila jedna sjajna generacija. Međutim, to je bilo tada…

Real danas ima sjajnu generaciju, sa igračima koji su stvarno fantastični u svakom pogledu i ozbiljan su kandidat da budu prvaci Evrope. I ne samo to, nego da u narednih nekoliko sezona apsolutno dominiraju u evropskom fudbalu. Bez daljnjeg…

  • U to vrijeme, ili barem malo prije toga, jak je bio i Atletico Madrid. Želite li njih ili Chelsea u finalu?

Lično bih voleo da Real igra finale protiv Chelseaja, zato što u tom klubu imam puno prijatelja, između ostalog i trenera Josea Mourinha. Iz mnogo razloga voleo bih da se Chelsea plasira u finale i da u Lisabonu vidimo tu utakmicu sa njima.

  • Uoči utakmice u Minhenu igrači i publika odali su počast dvojici preminulih trenera – Vujadinu Boškovu i Titu Vilanovi. Jedan od Vaših učitelja bio je Vujadin Boškov. Čega se posebno sjećate iz vremena dok ste bili dio njegove ekipe?

– Otišao je jedan stvarno veliki čovek jugoslovenskog, srpskog, evropskog i svetskog fudbala, čovek koji je vodio velike klubove i sa njima osvajao titule i od koga se mnogo toga moglo naučiti što se fudbala tiče. Beskrajno mi je žao što je otišao. Međutim, otišao je sa puno pozitivnih stvari iza sebe. Njegova familija, ali i svi mi koji smo imali prilike da radimo sa njim i da ga upoznamo, možemo samo reći da smo ponosni na njega i sve što je uradio.

Izvor: Al Jazeera