Antić: Ponosan što sam dio historije Atletica i Reala

S Radomirom Antićem na čelu, Atletico se upisao u historiju, osvojivši duplu krunu 1996. (EPA)

Razgovarao: Mladen Obrenović

Veliki trener Radomir Antić najveći dio karijere proveo je u Španjolskoj, trenirao dva najveća kluba – Real Madrid i Barcelonu, ali je najveći trag ostavio u Atletico Madridu, kojem je donio i najveće povijesne rezultate. Obradovala ga je činjenica da će u finalu ovogodišnje Lige prvaka igrati dva kluba iz ”njegovoga” grada – Madrida.

Al Jazeera: Krajem svibnja u Lisabonu snage će, u finalu Lige prvaka, odmjeriti dva madridska kluba – Real i Atletico. Oba ste trenirali. Jeste li ponosni na svoje nekadašnje klubove?

Antić: Neverovatno sam ponosan što sam bio deo istorije kako Atletica tako i Reala, koji se susreću u Lisabonu u finalu Lige šampiona. Mislim da su i jedni i drugi na jedan superioran način došli do finala. Prvo Real, a onda i Atletico još jednom su podigli španski fudbal na jedan nivo koji je teško opisati.

Al Jazeera: Tvorac ste dosadašnjeg najvećeg uspjeha Atletica u klupskoj povijesti – osvojili ste duplu krunu s klubom 1996. godine. Vaš učenik Diego Simeone na putu je da postigne još veći uspjeh. Koliko vam je to satisfakcija?

Antić: Svakako da mi je to satisfakcija. Vidi se da brzo uči, tako da mi je svakako velika satisfakcija to što on radi. I ne samo on. Tu je i Caminero, koji je direktor kluba, pomoćnik mu je Vizcaino, ali i drugi igrači iz one generacije koja je Atleticu pre 18 godina donela titule koje do sada nisu prevaziđene u klupskoj istoriji.

Al Jazeera: Može li u finalnom ogledu Vaš učenik Simeone nadmašiti učitelja?

Antić: Ne ulaze oni samo u finale Lige šampiona, nego i u finiš takmičenja u Primeri, gde je Atletico u maloj prednosti u odnosu na Real. Ostala su još tri kola. Evidentna je činjenica da i jedan i drugi klub ulaze u finale sezone sa fantastičnom formom. Ne vidi se nijedan trag umora krajem utakmica. Pritisak im ne oduzima ideju, nego naprotiv. Mislim da sa sve većim obavezama sve bolje i bolje igraju. Konkretno, Atletico je na jedan fantastičan način, pogotovo u drugom poluvremenu, omalovažio Chelsea.

Al Jazeera: Koliko će im biti teško igrati na dvije fronte, jer se i u prvenstvu poprilično zakuhalo?

Antić: Činjenica je da ni do sada nisu ništa rešavali suzama, tako da za Atletico svakako postoji mogućnost da pre odlaska u Lisabon, 24. maja, već bude prvak Španije. To im svakako može da bude još jedna moralna injekcija koja će pomoći u samom finalu.

Al Jazeera: Bliži se još jedno Svjetsko prvenstvo. Nekih reprezentacija iz regije tamo nema. Kako prognozirate nastupe Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Brazilu, posebice na otvaranju turnira u utakmicama protiv južnoameričkih velikana?

Antić: Teško je prognozirati. Činjenica je da i jedni i drugi idu spremni, a vodeći igrači su u dobroj formi. Posebno je to u hrvatskoj reprezentaciji vidljivo na Modriću, koji je dostigao formu koja je obeležila sezonu. Isto mogu da kažem i za Rakitića, koji je u Sevilli osigurao najbolju sezonu u svojoj karijeri. Malo me je razočarao Mandžukić u ova dva polufinalna meča protiv Reala, jer je bio zaista slab.

Činjenica je da je za Bosnu i Hercegovinu pozitivno što kraj prvenstva Džeko u Manchester Cityju dočekuje kao starter, daje golove i u pravoj je formi, tako da sam optimista.

Ipak bih ukazao na reprezentaciju iznenađenja, koju sam pratio u poslednjim prijateljskim utakmicama. To je Čile, jer stvarno dobro igraju. Sviđa mi se njihova igra.

Izvor: Al Jazeera