Manje mjesta na brazilskim stadionima

Na mnogim stadionima nisu izgrađena sva sjedeća mjesta (Reuters)
Na mnogim stadionima nisu izgrađena sva sjedeća mjesta (Reuters)

Krovno nogometno tijelo FIFA nije sigurna koliko sjedećih mjesta će biti na raspolaganju za ovogodišnje Svjetsko prvenstvo u nogometu, jer Brazil nije ispoštovao rokove izgradnje.

Marketing direktor te organizacije, Thierry Weil, rekao je da se sedam posto karata drži u rezervi.

„Ne možemo tačno reći koliko će biti karata, jer ne znamo tačan broj mjesta. Držimo sedam posto u rezervi dok ne saznamo tačan broj.“

FIFA je željela da stadioni za Svjetsko prvenstvo budu gotovi do decembra, ali samo je šest stadiona ispunilo rokove izgradnje. Od drugih šest, tri su nedovršena, javlja Reuters.

Brazil je imao sedam godina pripreme za turnir, ali još završavaju stadione, aerodrome, ceste i drugu infrastrukturu.

Putnici će doći na improvizovani terminal na najmanje jednom aerodromu, a nekoliko gradova je smanjilo planove izgradnje cesta, autobuskih linija i željeznica.

Najveća briga za FIFA-u su stadioni, posebno Arena Corinthians, na kojoj je planiran prvi meč između Brazila i Hrvatske, 12. juna.

Testiranje stadiona

Izgrađen je za 48.000 posjetitelja, ali oko 20.000 privremenih mjesta se postavlja za šest utakmica, te su i ona još u izgradnji.

Stadioni u Curitibi i Cuiabi su također u izgradnji, te čekaju na postavljanje još oko 27.000 mjesta.

FIFA je zabrinuta i zbog malo vremena kojeg ima za testiranje stadiona.

„U jednom trenutku u maju, karte će ići u prodaju uprkos tome što stadioni nisu završeni“, rekao je Weil.

„Moramo testirati sve, komunikaciju, kablove, svjetla, a nažalost to sada ne možemo učiniti.

Željeli bismo testirati te stvari, da imamo vremena reagovati na eventualne probleme, ali morat ćemo ubrzati taj proces.“

FIFA je do sada prodala preko 2,7 miliona ulaznica za 64 utakmice.

Izvor: Agencije


Povezane

Brazilska policija počela je da se obračunava i sa bandama koje se bave trgovinom drogom. Fokusirani su na jedan od krijumčarskih centara – Sao Paulo i međunarodni aerodrom u tom gradu, odakle se droga iz Južne Amerike prebacuje u ostatak svijeta. Iz Sao Paula izvještava novinar Al Jazeere Gabriel Elizondo.

Građani Bosne i Hercegovine imaju priliku uživo vidjeti trofej Svjetskog prvenstva. Historijskim plasmanom na Mundijal, Sarajevo se našlo na listi gradova koje posjećuje taj trofej. Prilog Harisa Slate.

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO