Euforija uoči susreta Kosova i Haitija

Nogometna euforija trese Kosovo. Svjetska nogometna organizacija omogućila je Kosovu da igra prijateljske utakmice, ali bez državnih obilježja.

Tako će se u Mitrovici u srijedu odigrati prva međunarodna utakmica između Kosova i Haitija. Na prvom treningu nogometaša Kosova uvjeti i nisu bili baš idealni, ali igračima to nije važno. Okupili su se prvi put, dovoljno da se upoznaju i održe trening uoči historijske utakmice.

”Na samom početku smo rekli da ne namjeravamo da čekamo ikoga. Za nas je važno da počnemo, da stvorimo osnovu ekipe. Konkurencija će biti jača, kao i u drugim reprezentacijama. Siguran sam da ćemo nakon svakog treninga i svake utakmice biti kompaktniji i kvalitetniji”, ocijenio je selektor Albert Bunjaki.

Veliki broj igrača porijeklom sa Kosova igra u poznatim evropskim klubovima. No, u sutrašnjoj utakmici neće biti poznatih igrača kosovskog porijekla Januzaja, Shaqirija i Behramija. Ekipu čine uglavnom mladi igrači iz inozemstva.

Bersant Celina iz Manchester Cityja je rekao: ”Ova utakmica znači mnogo za mene i za moju porodicu i za sve što se dogodilo ovdje. Veoma sam sretan što ću igrati za Kosovo.”

”Ponosan sam što ću biti dio ekipe koja će otvoriti novo poglavlje u historiji kosovskog nogometa”, poručio je Enis Bunjaku iz Eintracht Frankfurta.

Iščekivanje utakmice

Navijači jedva čekaju utakmicu. Došli su na trening kosovskih nogometaša, a među njima je bio i Ahmet Dedinca. Kaže da uživa u nogometu već šest decenija. I on će biti na tribinama.

Dedinca je kazao: ”Došao sam da vidim kosovsku reprezentaciju, jer smo na ovaj dan čekali godinama.  Dugo smo gledali utakmice stranih reprezentacija jer nismo imali našu. Danas, kada ih vidim ovdje na terenu, osjećam se odlično.”

Utakmica sa Haitijem igrat će se na stadionu “Adem Jashari” u Mitrovici. Ovaj kompleks jedini ispunjava uvjete za odigravanje međunarodne utakmice. U njegovu rekonstrukciju Vlada Kosova je uložila blizu 700.000 eura. 

”Utakmica između reprezentacije Kosova i Haitija je prva, historijska utakmica naše reprezentacije. Slavit ćemo i, naravno, nadamo se da će Kosovo pobijediti”, poručio je Hashim Thaci, premijer Kosova.

Fadil Vokrri, predsjednik Nogometnog saveza Kosova, kazao je: “Ovo je poseban osjećaj, jer nakon 20 godina izolacije ovo je novi početak za kosovski nogomet, ali i za sport u cjelini. Ovaj dan je historijski za kosovski nogomet.” 

Koliki interes vlada za ovu utakmicu najbolje govori podatak da je 17.000 ulaznica prodato za nekoliko sati.

Izvor: Al Jazeera