Do SP-a 100 dana, stadioni još nisu spremni

Na dva stadiona radovi će biti završeni tek mjesec dana prije početka SP-a, a jedan od njih je i Arena Corinthians u Sao Paulu (AFP)

Do početka Svjetskog nogometnog prvenstva i duela Brazila i Hrvatske u Sao Paulu ostalo je tačno 100 dana, ali u domovini peterostrukih svjetskih prvaka nemaju previše razloga za slavlje i odbrojavanje dana.

Preostalo je tek nešto više od tri mjeseca, tokom kojih domaćini moraju završiti preostala četiri stadiona, srediti ostalu infrastrukturu, “ušminkati” gradove, ali i uvjeriti javnost da se suzdrži od masovnih demonstracija koje su obilježile prošlogodišnji Kup Konfederacija, generalnu probu uoči Mundijala.

Prema posljednjim anketama, u Brazilu je sve manje onih koji podržavaju ovaj veliki sportski događaj.

U ovom trenutku samo 52 posto građana “stoji” iza SP-a, što je najmanja podrška otkako je Brazil dobio organizaciju.

Brojke uoči SP 2014.

2.350 – golovi u kvalifikacijama

820 – utakmice u kvalifikacijama

100 – crveni kartoni u kvalifikacijama

24 – broj reprezentacija koje su igrale na prošlom SP-u u Južnoj Africi, a igrat će i u Brazilu

20 – Svjetsko prvenstvo u Brazilu bit će 20. po redu, a Brazil je jedina reprezentacija koja je učestvovala na svim takmičenjima

10 – broj naslova svjetskog prvaka koje su osvojile reprezentacije iz Evrope, jedan manje osvojili su Južnoamerikanci

9 – broj reprezentacija koje su nastupile na SP-u Brazilu 1950, a igrat će i ove godine (Brazil, Čile, Italija, Engleska, Meksiko, Španija, Švicarska, Urugvaj, SAD)

6 – broj brazilskih gradova koji će ugostiti prvenstvo drugi put, nakon 1950. godine (Belo Horizonte, Curitiba, Porto Alegre, Recife, Rio de Janeiro, Sao Paulo)

5 – broj država koje su dva puta organizirale SP – Brazil (1950, 2014), Meksiko (1970, 1986), Italija (1934, 1990), Francuska (1938, 1998) i Njemačka (1974, 2006)

4 – broj dosadašnjih SP-a odigranih u Južnoj Americi. Urugvaj je bio domaćin 1930. godine, Brazil 20 godina kasnije, Čile 1962, a Argentina 1978. godine

3 – broj svjetskih prvaka u grupi D (Engleska, Italija, Urugvaj). Ovo je prvi put u historiji da tri bivša prvaka igraju u istoj grupi

1 – jedini debitant u Brazilu bit će Bosna i Hercegovina koja tako postaje 77. reprezentacija koja će zaigrati na Svjetskom prvenstvu

Najveću podršku građana ovaj turnir imao je u novembru 2008. godine, kada je čak 79 posto ispitanika bilo sretno zbog dobivene organizacije.

Međutim, nakon silnih problema tokom gradnje stadiona, nepoštivanja rokova, eksplozije troškova te odustajanja od realizacije važnih infrastrukturnih projekata, podrška se znatno smanjila.

Sreća za brazilske vlasti je da 63 posto ispitanih smatra kako za vrijeme turnira u državi treba vladati mir.

“Do početka SP-a još je 100 dana, sasvim dovoljno vremena da se sve završi na vrijeme. Svjesni smo problema koji postoje, no uvjeren sam kako će svi radovi biti gotovi na vrijeme. SP je već sada uspjeh. Brazil će biti fenomenalan domaćin”, kazao je predsjednik Svjetske nogometne asocijacije Sepp Blatter.

Jedini pravi Ronaldo

U Brazilu su svjesni kako u organizacijskom smislu nikada neće dostići Njemačku, koja je ugostila SP 2006. godine.

No, Brazilci i na to imaju odgovor, pa kažu: “U Njemačkoj je bila dobra organizacija, a sve drugo loše. U Brazilu je organizacija loša, ali zato je sve drugo savršeno.”

Legendarni brazilski majstor Ronaldo, “jedini pravi Ronaldo”, kako kažu u njegovoj domovini, u ime svojih sunarodnjaka izrazio je zadovoljstvo što će njegov država ugostiti veliki sportski događaj.

“Do početka SP-a ostalo je samo 100 dana. Teško je povjerovati da je ostalo još tako malo. Sjećam se svojih emocija kada sam saznao da će moja država organizirati najvažniji nogometni događaj na svijetu”, kazao je Ronaldo.

“Priznajem, počinjem osjećati onu istu nervozu koju sam osjećao prije važnih utakmica. Ostalo je još malo do spektakla i susreta najboljih igrača na planeti. Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Anders Iniesta, Neymar… Jedva čekam početak.”

Premda je Brazil imao skoro sedam godina za pripremu Mundijala, četiri stadiona još se grade, a radovi ispred mnogih objekata još su daleko od završenih.

Po svemu sudeći, neće biti završeni ni radovi na aerodromima.

Brazil je obećao da će svih 12 stadiona biti spremno do kraja 2013, ali je samo šest završeno do tog roka.

Na dva stadiona radovi će biti završeni tek mjesec dana prije početka SP-a, a jedan od njih je i Arena Corinthians u Sao Paolu, gdje će Hrvatska 12. juna otvoriti SP utakmicom protiv Brazila.

Vidljiv pomak

Lokalni organizatori objavili su kako će radovi na stadionu Itaquerao, kako ga zovu Brazilci, biti završeni do kraja aprila, ali FIFA očekuje kako će to, ipak, biti u maju.

Drugi stadion na kojem radovi uveliko kasne je Arena da Baixada u Curitibi.

Završeno je otprilike 85 posto poslova, zbog čega je postojala opasnost da ovaj stadion otpadne s popisa domaćina.

Ipak, FIFA je odlučila riskirati i nedavno je generalni sekretar krovne nogometne organizacije Jerome Valcke izjavio kako Arena da Baixada ostaje u programu takmičenja.

Nagađa se kako je Curitiba ostala na popisu samo zbog pritiska brazilske predsjednice Dilme Rousseff.

“Uprkos kašnjenju, vidljiv je pomak u brzini radova. Domaćini nas uvjeravaju kako će sve biti gotovo na vrijeme”, poručio je Valcke.

Postoji zabrinutost i za infrastrukturu u gradu Cuiaba koji se nalazi u vlažnom području.

Tamošnji stadion, na kojem će Bosna i Hercegovina odmjeriti snage s Nigerijom, nije završen, a radovi ispred objekta djeluju daleko od završetka.

“Radi se u teškim uvjetima. Ne postoji kritika, samo izazov. Stadioni su stvarno prelijepi”, dodao je Valcke.

Izvor: Agencije