Hoenessu tri i po godine zatvora

Predsjednik nogometnog kluba Bayern iz Minhena Uli Hoeness osuđen je na tri i po godine zatvora zbog utaje više od 27 miliona eura poreza.

Njemačko tužilaštvo u Minhenu zatražilo je pet i po godina zatvora, dok je odbrana tražila blažu kaznu jer se sam predao poreznim vlastima prošle godine.

“Nemam šta reći, sve što sam imao već sam rekao”, kazao je Hoeness napuštajući sudnicu u Minhenu. 

“Izbjegao sam plaćanje poreza i svjestan sam da to što sam se prijavio ništa ne mijenja. Izražavam duboko žaljenje zbog grešaka koje sam uradio i uradit ću sve da ovo depresivno poglavlje moga života bude zatvoreno”, kazao je Hoeness u sudnici.

Dodao je kako je donirao milione eura u dobrotvorne svrhe.

Zvijezda Bayerna

Hoenessu se od ponedjeljka sudi pred visokim sudom u Minhenu, jer nije prijavio svoje prihode ostvarene u Švicarskoj tokom 2000.

Nakon što je najprije procijenjeno da je zatajio 3,5 miliona eura, kasnijom procjenom na temelju svjedočanstva stiglo se do iznosa od 27,2 miliona eura.

Njemačke vlasti u posljednjih nekoliko godina vode velike akcije protiv onih koji izbjegavaju plaćanje poreza i do sada su uspjele vratiti stotine miliona eura.

Hoennes je, kao igrač, bio zvijezda Bayerna s kojim je osvojio tri uzastopna naslova najboljeg u Evropi, dok je s reprezentacijom Zapadne Njemačke 1972. godine postao evropski, a dvije godine kasnije i svjetski šampion.

Povukao se 1979. godine zbog hroničnog problema s koljenom.

Izvor: Agencije