Soči: Mjesto gdje more susreće planine

Još su tri dana do svečanosti otvaranja Zimskih olimpijskih igara koje se održavaju u ruskom ljetovalištu na Crnom moru.

Kako je pojas koji zovu Soči širok, i klima je raznolika, pa postoje uvjeti za zimske sportove. Reporter Al Jazeere Saša Delić donosi portret olimpijskog kraja.

Mjesto gdje more susreće planine – moto koji je u tom dijelu Rusije već pretočen u amblem za olimpijske igre. Kavkasko gorje koje se ogleda u moru.

Soči je na Crnom moru u jugozapadnom dijelu Rusije u Krasnodarskom kraju. Kada ovdje kažu “Soči”, misle na nekoliko mjesta uz obalu, dužine do 150 kilometara.

Rusima to znači mjesto za odmor sa ugodnom klimom.

Takva priča počinje krajem 19. vijeka. Ali mjesto postaje popularno nakon što je Staljin dao da se tu napravi dača – rekli bismo ljetnikovac.

Ljetna prijestolnica

Zbog sigurnosti, bojom je maskiran među drvećem, ne vidi se s kopna, mora, zraka. Staljinu je bio drag, pa se zato cijeli kraj bolje razvijao.

“Za vrijeme vladavine tog čovjeka krenula je priča o tome kako je Soči ljetna prijestolnica zemlji. Njegova vladavina završila je 1953. godine. Ali taj kraj i dalje ostaje miljenik vlasti, sudeći po svemu što su uradili za njeg”, izvještava Saša Delić.

U posljednjih desetak godina uloženo je gotovo 50 milijardi dolara u okviru priprema za olimpijske igre, iako se prava računica tek očekuje, a s njom i odgovor – koliko je korupcija od toga progutala. Grad sada krase moderne zgrade, pa malo šta i podsjeća na sovjetsko doba.

Ipak, tu je to zdanje čiju konstrukciju danas teško iko razumije.

Negodovanje ekologa

Od turizma žele više. Prošle godine bilježe tri i po miliona turista, od kojih su 80 posto Rusi. Nastoje to promijeniti te u upravi grada ne kriju na šta računaju.

“More je kod nas toplo do novembra. Do tada se ljudi mogu kupati. A već od septembra može se do planina skijati”, kaže Vitalij Brenzan, službenik gradske administracije.

Obalno područje pripada suptropskom pojasu, jedinom u Rusiji, pa u gradu rastu palme. Desetine kilometara u zaleđu su planine sa snijegom, zato računaju i na zimski i ljetni turizam.

Međutim, ekolozi su ljuti što gradnja nije poštivala okoliš, pa bi sada mogla pomrsiti račune turizmu.

“Na dijelu uz grad more je prljavo. Ne privlači turiste. Ipak su to drugi sadržaji”, kaže Vladimir Kimaev.

Amerikanac u Sočiju

Igre već privlače posjetioce. Među njima je i Amerikanac koji se ranije preselio u Rusiju. Zavolio Ruskinju, s njom i sovjetske filmske klasike.

Objašnjava da su tu i kipovi u čast glumaca jednog od kultnih filmova koji je sniman i u Sočiju. A opisuje i svoju računicu.

“Ja sam predavač engleskog, predavao sam na jednom drugom univerzitetu. Prije nekoliko godina shvatio sam da se govori: ‘Svi u Sočiju trebat će naučiti engleski zbog olimpijade’, te sam shvatio – blaga klima za moju djecu, svi žele engleski, pa pokušat ću. Došli smo iz Sibira i vrijeme je očito mnogo bolje ovdje”, kaže Amerikanac Dan.

Engleski će trebati i za Mundijal 2018. godine, jer je Soči jedan od domaćina. Računaju da će uskoro ugostiti i najbrži cirkus, veliku nagradu Rusije u Formuli 1.

Izvor: Al Jazeera