Rekordne ZOI po potrošnji i broju učesnika

Tokom priprema za Igre organizatori su se koncentrirali na izgradnju telekomunikacijske, saobraćajne i strukture napajanja električnom energijom (Reuters)
Regionalni takmičari u Sočiju

Bosnu i Hercegovinu će u Sočiju predstavljati pet takmičara: Igor Lajkert, Marko Rudić, Žana Novaković (alpsko skijanje), Tanja Karišik (biatlon, nordijsko trčanje) i Mladen Plakalović (nordijsko trčanje).

Pod hrvatskom zastavom nastupit će 11 takmičara: Sebastian Brigović, Ivica Kostelić, Dalibor Šamšal, Matej Vidović, Natko Zrnčić-Dim, Filip Zubčić, Andrea Komšić, Sofija Noviselić (alpsko skijanje), Edi Dadić, Vedrana Malec (nordijsko trčanje), Morena Makar (snowboarding).

Iz Makedonije u Soči putuje troje takmičara: Antonio Ristevski (alpsko skijanje), Darko Damjanovski, Marija Kolaroska (nordijsko trčanje).

Crnu Goru u ZOI predstavljat će Tarik Hadžić i Ivana Bulatović u alpskom skijanju.

Pod zastavom Srbije nastupit će osam olimpijaca i olimpijki: Marko Vukičević, Nevena Ignjatović (alpsko skijanje), Milanko Petrović (biatlon), Aleksandar Bundalo, Vuk Rađenović (bob), Milanko Petrović, Rejhan Šmrković, Ivana Kovačević (nordijsko trčanje), Nina Micić (snowboarding).

Najbrojnija ekspedicija iz regije je iz Slovenije i broji 66 takmičara u osam sportova: Klemen Kosi, Žan Kranjec, Rok Perko, Mitja Valenčič, Maruša Ferk, Katarina Lavtar, Tina Maze, Ilka Štuhec (alpsko skijanje), Klemen Bauer, Peter Dokl, Jakov Fak, Simon KočevarJanez Marič, Teja Gregorin (biatlon), Barbara Jezeršek, Nika Razinger, Alenka Čebašek, Vesna Fabjan, Barbara Jezeršek, Katja Višnar (nordijsko trčanje)Filip Flisnar (skijanje slobodnim stilom), Andrej Hočevar, Andrej Tavželj, Klemen Pretnar, Žiga Jeglič, Tomaž Razingar, Anže Kopitar, David Rodman, Blaž Gregorc, Aleš Mušič, Žiga Pavlin, Žiga Pance, Marcel Rodman, Rok Tičar, Matic Podlipnik, Jan Urbas, Aleš Kranjc, Robert Kristan, Jan Muršak, Luka Grančar, Mitja Robar, Robert Sabolič, Bostjan Goličič, Sabahudin Kovačevič, Miha Verlič, Anže Kuralt (hokej) Gašper Berlot, Marjan Jelenko, Mitja Oranic (nordijska kombinacija), Jernej Damjan, Jaka Hvala, Robert Kranjec, Peter Prevc, Jurij Tepeš, Katja Požun, Špela Rogelj, Eva Logar, Maja Vtič (skijaški skokovi), Rok Flander, Žan Košir, Rok Marguč, Izidor Šušteršič, Glorija Kotnik, Jan Kralj, Tim Kevin Ravnjak, Cilka Sadar, Matija Mihič (snowboarding).

Ovogodišnje Zimske olimpijske igre u ruskom Sočiju, 22. po redu, bit će najskuplje organizirane ZOI do sada. Na programu su od 7. do 23. februara, a, pored lokacija u Sočiju, neka takmičenja bit će održana u odmaralištu Krasnaja Poljana.

Ukupno će biti održano 98 takmičenja u 15 zimskih sportskih disciplina, a nastupit će više od 2.500 takmičara iz 88 država, što je rekordan broj država učesnica.

Soči je domaćinstvo dobio na 119. sjednici Međunarodnog olimpijskog komiteta u Guatemala Cityju i bit će druge olimpijske igre u Rusiji nakon Ljetnih OI u Moskvi 1980. godine. U konkurenciji su bili još austrijski Salzburg, koji je otpao u prvom krugu glasanja, te južnokorejski Pyeongchang.

Tokom priprema za Igre organizatori su se koncentrirali na izgradnju telekomunikacijske, saobraćajne i strukture napajanja električnom energijom.

Originalni budžet je iznosio 12 milijardi američkih dolara, no zbog raznih faktora on će premašiti cifru od 51 milijarde dolara, što je više od do sada najskupljih OI, onih u Pekingu 2008. godine koje su koštale 44 milijarde dolara.

Nova takmičenja

Debitovat će 12 novih takmičenja, a svi olimpijci koji osvoje zlatne medalje 15. februara dobit će zlatne medalje sa fragmentima meteorita iz Čeljabinska, jer će na taj datum biti godišnjica pada ovog nebeskog tijela u jezero Čebarkul u planinama Urala.

Sa prosječnim februarskim temperaturama od 8,3 stepeni Celzijusa i vlažnom suptropskom klimom Soči će biti najtopliji grad koji je ikada organizirao ZOI. Ujedno su ovo i 12. olimpijske igre na kojima je zabranjeno konzumiranje cigareta. Na svim borilištima, barovima i restoranima, te javnim područjima olimpijskog parka će biti zabranjeno pušenje.

Ono što izdvaja ove OI od ostalih je i trasa kojom je putovala olimpijska baklja. Plamen je zapaljen 29. septembra 2013. godine u Grčkoj, a od 7. oktobra je krenuo u pohod Rusijom. Prošao je kroz 83 grada, a u Soči će, po tradiciji, stići na dan otvaranja.

Olimpijska baklja je stigla do Sjevernog pola, a prvi put u historiji je otišla u svemir.

Na OI u Sočiju učestvovat će takmičari iz rekordnih 88 država, a raniji rekord su držale prethodne Igre u Vancouveru. Sedam država prvi put učestvuje na Zimskim olimpijskim igrama: Dominika, Malta, Paragvaj, Istočni Timor, Togo, Tonga i Zimbabve.

Iako su izborili olimpijsku normu, na Igrama neće biti predstavnika Portorika (Kristina Krone), Južne Afrike (Sive Speelman) i Alžira (Mehdi-Selim Khelifi).

Mnoge kontraverze

Pred početak ovih Zimskih olimpijskih igara javile su se mnoge kontroverze koje utječu i na takmičare i na samog organizatora. Veliki spor vodi se sa čerkeskim nacionalistima, koji traže otkazivanje ili pomjeranje takmičenja ukoliko se Rusija ne izvine za ubistva iz 19. stoljeća, za koje Čerkezi navode da je riječ o genocidu.

Također, neke ekstremističke grupe sa područja Kavkaza prijetile su učesnicima Igara, a drugi veći problemi se odnose na ekonomska i ljudska prava, te stanje okoline.

Više od 40.000 pripadnika osiguranja radit će na predstojećim Igrama, dok će vlasti uvesti restrikcije u određenim zonama Sočija, koje su okarakterizirane kao „kontrolirane“ i „zabranjene“.

Borilišta

Soči

– Olimpijski stadion Fisht: Ceremonije otvaranja i zatvaranja Igara (kapacitet 40.000 gledalaca)

– Ledena dvorana Boljšoj: Hokej, finale (12.000)

– Šajba Arena: Hokej (7.000)

– Klizački centar Adler Arena: Brzo klizanje (8.000)

– Klizačka palata Iceberg: Umjetničko klizanje, brzo klizanje na kratke staze (12.000)

– Karling centar Ice Cube: Karling (3.000)

– Glavno olimpijsko selo

– Međunarodni centar za prijenos, glavna medijska kuća

Krasnaja Poljana

– Kompleks za biatlon i skijanje Laura: Biatlon, skijaško trčanje

– Park za ekstremne sportove Rosa Khutor: takmičenja u skijanju slobodnim stilom, snowboarding

– Alpsko odmaralište Rosa Khutor: Alpsko skijanje

– Sankaški centar Sanki: Takmičenja u bobu, sankama i skeletonu

– Centar RusSki Gorki: Skijaški skokovi i nordijska kombinacija

– Olimpijsko selo na platou Rosa Khutor

Izvor: Al Jazeera