Ivanović za AJB: Cilj nam je prvo mjesto

BiH je u grupi A s Velikom Britanijom i Islandom, a Makedonija u grupi D s Belgijom, Bjelorusijom i Danskom (EPA)

Selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Duško Ivanović je u kratkom razgovoru za Al Jazeeru kazao kako je zadovoljan ishodom žrijeba grupa za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo naredne godine u Ukrajini.

Voljom žrijeba u Barceloni selekcija Bosne i Hercegovine nalazi se u grupi s Velikom Britanijom i Islandom.

“Zadovoljan sam žrijebom. Nisam siguran da li je bolje biti u grupi sa tri ili četiri ekipe. Mislim da je ovo grupa u kojoj možemo biti realni aspiranti da se borimo za prvo mjesto i da idemo na EP”, istakao je Ivanović.

“Mislim da je Velika Britanija, ako bi došla u kompletu i sa svim igračima iz NBA lige, izuzetno jaka ekipa. Island je, možda, nepoznata ekipa za veliki broj ljudi, ali je sastavljena od igrača koji nastupaju za evropske klubove i koja može iznenaditi onoga ko je ne uzme zaozbiljno.”

Selektor bh. tima je dodao kako će prvi naredni korak biti susret s potencijalnim kandidatima za nacionalni dres.

“Prvi korak je da vidim sve igrače koji mogu biti potencijalni kandidati za reprezentaciju, da sa njima razgovaram i da tako napravimo ekipu koja zavisi samo od sebe”, istakao je.

Utakmice u augustu

Pored Bosne i Hercegovine, još dvije reprezentacije iz regije su saznale protivnike u kvalifikacijskim grupama.

Rivali Crne Gore u grupi B su Izrael, Bugarska i Holandija, dok se Makedonija nalazi u grupi D, zajedno sa Belgijom, Bjelorusijom i Danskom.

Tri košarkaške reprezentacije iz regije u ponedjeljak su saznale protivnike u kvalifikacijskim grupama za Evropsko prvenstvo 2015. godine u Ukrajini.

Voljom žrijeba u Barceloni selekcija Bosne i Hercegovine nalazi se u grupi A, zajedno s Velikom Britanijom i Islandom, rivali Crne Gore u grupi B su Izrael, Bugarska i Holandija, dok se Makedonija nalazi u grupi D, zajedno s Belgijom, Bjelorusijom i Danskom.

Kvalifikacije se igraju u augustu ove godine, a pobjednici sedam grupa i šest drugoplasiranih reprezentacija nastupit će na Eurobasketu.

Direktan plasman na smotru najboljih evropskih reprezentacija, osim domaćina Ukrajine, ranije su izborili Francuska, Litvanija, Španija, Hrvatska, Slovenija, Srbija, Finska, Grčka, Turska i Estonija.

Raspored grupa:

Grupa A: Bosna i Hercegovina, Velika Britanija, Island.

Grupa B: Crna Gora, Izrael, Bugarska, Holandija.

Grupa C: Njemačka, Poljska, Austrija, Luksemburg.

Grupa D: Belgija, Makedonija, Bjelorusija, Danska.

Grupa E: Češka, Gruzija, Portugal, Mađarska.

Grupa F: Latvija, Švedska, Slovačka, Rumunija.

Grupa G: Italija, Rusija, Švicarska.

Izvor: Agencije