Sušić želi izbjeći komšije u kvalifikacijama

Safet Sušić: U kvalifikacijama za EURO 2016 ne bih volio da igramo s bilo kojom selekcijom iz naše regije (Getty Images)
Safet Sušić: U kvalifikacijama za EURO 2016 ne bih volio da igramo s bilo kojom selekcijom iz naše regije (Getty Images)

Nogometne reprezentacije sa “Starog kontinenta” u nedjelju će, nakon žrijeba u Nici s početkom u 12 sati, znati protiv koga će igrati u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj, 15. po redu.

Prvi put u kvalifikacijama nastupit će rekordne 53 reprezentacije.

Premijerno u kvalifikacijama igrat će Gibraltar, zbog kojeg će žrijeb imati i političku konotaciju, pa se ova mala država neće moći naći u grupi sa Španijom, zemljom koja Gibraltar smatra svojim teritorijem i zbog toga je u dugogodišnjem sporu s Velikom Britanijom.

U istoj grupi, zbog političkih problema, neće se moći naći Azerbejdžan i Armenija.

Od 53 reprezentacije bit će formirano devet kvalifikacijskih grupa, osam sa po šest ekipa i jedna od pet.

Radi otkupa televizijskih prava, u grupama sa po šest timova poludirigiranim žrijebom od nositelja bit će svrstane Engleska, Njemačka, Italija, Španija i Holandija.

Bosna i Hercegovina među nositeljima

To znači da Bosna i Hercegovina, jedina selekcija sa Zapadnog Balkana koja je nositelj u žrijebu, ima veću mogućnost da se nađe u grupi u kojoj će biti pet reprezentacija.

Takvu grupu od pet selekcija mogle bi činiti selekcije država nastalih raspadom bivše Jugoslavije (Bosna i Hercegovina je u prvoj jakosnoj grupi, u drugoj je Hrvatska, u trećoj su Srbija i Slovenija, četvrtoj Crna Gora, a u petoj Makedonija).

“Grupu u kojoj bi bile reprezentacije zemalja nastalih raspadom bivše ‘Juge’ nikako ne bih želio. U kvalifikacijama za EURO 2016 ne bih volio da igramo s bilo kojom selekcijom iz naše regije”, istakao je za Anadoliju Safet Sušić, selektor bh. reprezentacije.

Naglasio je kako je posebna čast što je Evropska nogometna asocijacija Bosnu i Hercegovinu odredila za nositelja u žrijebu u Nici.

“Velika stvar, koja nije slučajna. Imali smo dobre rezultate i to je razlog što smo nositelji. Mnogo nam to znači, prije svega što se u grupi nećemo sastati s najjačim selekcijama Evrope, ali niko nam ne garantira da ćemo se sigurno kvalificirati”, kazao je Sušić, koji nastavlja:

“Mađarsku bih želio za protivnika iz drugog šešira. Veliko je iznenađenje što su u drugoj jakosnoj grupi i mislim da su najslabiji u njoj, pa bih volio da s njima igramo. Iz treće jakosne grupe bih izabrao Austriju, iz četvrte, da mogu birati, uzeo bih Estoniju ili Latviju. Iz petog bubnja za protivnika bih volio da dobijemo Moldaviju. Iz šestog, ako ne budemo u jedinoj grupi sa pet timova, San Marino, Andoru ili, možda još bolje, debitanta u kvalifikacijama – Gibraltar.”

Raspored takmičenja

Kvalifikacije će početi 7. septembra ove godine, a takmičenje po grupama završit će 13. oktobra 2015. godine.

Prvoplasirani i drugoplasirani iz svake grupe, kao i najbolje trećeplasirani tim iz svih grupa, izborit će nastup na EURO 2016, gdje će se pridružiti domaćinu Francuskoj, koja neće igrati u kvalifikacijama.

Preostalih osam trećeplasiranih iz grupa kroz baraž utakmice u novembru 2015. godine borit će se za preostala četiri mjesta.

Žrijeb grupa za šampionat u Francuskoj bit će održan u Parizu 12. decembra iduće godine.

Na EP-u će, prvi put, nastupiti 24 reprezentacije, najviše u historiji, a takmičenje je na rasporedu od 10. juna do 10. jula 2016. godine.

Jakosni ‘šeširi’ pred žrijeb kvalifikacija:

Prvi šešir: Španija, Njemačka, Holandija, Italija, Portugal, Grčka, Engleska, Rusija, Bosna i Hercegovina

Drugi šešir: Hrvatska, Ukrajina, Švedska, Danska, Švicarska, Belgija, Češka, Mađarska, Irska

Treći šešir:  Srbija, Turska, Slovenija, Izrael, Norveška, Slovačka, Rumunija, Austrija, Poljska

Četvrti šešir: Crna Gora, Armenija, Škotska, Finska, Latvija, Vels, Bugarska, Estonija, Bjelorusija

Peti šešir: Island, Sjeverna Irska, Albanija, Litvanija, Moldavija, Makedonija, Azerbejdžan, Gruzija, Kipar

Šesti šešir: Luksemburg, Kazahstan, Lihtenštajn, Farski Otoci, Malta, Andora, San Marino, Gibraltar

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO