Libija osvajač Afričkog prvenstva

Libijci su savladali Ganu rezultatom 4:3 nakon izvođena jedanaesteraca i ostvarili historijski uspjeh (AFP)

Nogometna reprezentacija Libije je savladala selekciju Gane u finalnoj utakmici Afričkog prvenstva i prvi put osvojila trofej prvaka Crnog kontinenta.

Nogometaši Libije su savladali Ganu rezultatom 4:3 nakon izvođena jedanaesteraca, prenosi Anadolija.

Regularni dio i produžetak susreta odigranog u Cape Townu je završio neriješenim rezultatom 0:0.

Pobjeda nacionalnog tima je izazvala veliku radost u Libiji, pa je zbog slavlja širom zemlje nedjelja i službeno proglašena neradnim danom, iako se u toj državi inače ne radi petkom i subotom.

Dosadašnji najbolji rezultat Libije je bilo igranje u finalu Afričkog kupa nacija 1982. na domaćem terenu, kada su izgubili upravo od Gane i to nakon izvođenja jedanaesteraca.

Domaćin finala

Libija će biti domaćin finala Afričkog kupa nacija 2017. godine.

Zamjenik premijera Awad Ibrahim Elbarasi je prošle godine izjavio da Libija planira investirati 314 miliona američkih dolara u izgradnju nogometnih stadiona u sklopu priprema za domaćinstvo Afričkom Kupu nacija, te istakao nade da nogomet može ujediniti sjevernoafričku državu nakon rata 2011. godine.

“Kao što je Nelson Mandela ujedinio Južnu Afriku, nadamo se da će ovaj kup ujediniti Libiju”, kazao je Elbarasi .

Država na sjevera Afrike je prvobitno trebala biti domaćin Afričkog kupa nacija 2013. godine, no zbog mjera predostrožnosti domaćinstva je zamijenila sa Južnom Afrikom koja je trebala biti domaćin 2017. godine.

Izvor: Agencije