Blatter: Katar siguran domaćin Mundijala 2022.

FIFA će provesti detaljniju provjeru dodjele organizacije Mundijala 2018. i 2022. godine (EPA)

Predsjednik Međunarodne nogometne federacije Sepp Blatter potvrdio je u nedjelju da Katar nije u opasnosti da izgubi organizaciju Svjetskog prvenstva 2022. godine.

“Vjerujte mi, sve ove priče koje se čuju širom svijeta dolaze od onih koji nemaju nikakve veze s nogometom. Mundijal će biti odigran u Kataru”, rekao je prilikom dodjele nagrada Azijske nogometne konfederacije u Manili.

Blatter je govorio o Mundijalu u Kataru povodom najnovijih optužbi koje su iznesene u magazinu Sunday Times o navodnoj korupciji prilikom dodjele organizacije SP-a Rusiji i Kataru 2018. i 2022. godine.

FIFA je prije desetak dana saopćila da će provesti detaljniju provjeru dodjele organizacije Mundijala 2018. i 2022. godine.

Domenico Scala, nezavisni predsjednik Odbora za finansijsko praćenje u svjetskoj kući nogometa, prostudirat će izvještaj od 430 strana, čiji je autor američki istražitelj Michael Garcia, a koji se odnosi na optužbe o raširenoj korupciji.

Potom će Scala preporučiti detalje povjerljivog dosjea na diskusiji Izvršnog odbora FIFA-e.

Sastanak u Marakešu

“Vrlo je važno da Izvršni odbor ima neophodne informacije kako bi procijenio koje je korake potrebno napraviti na osnovu rada Etičkog komiteta FIFA-e”, navodi se u saopćenju te organizacije.

Garcia, koji je želio da njegov izvještaj bude javno objavljen, kritizirao je izvještaj etičkog sudije Hans-Joachima Eckerta (koji je imao 42 strane), u kojem se uklanja krivica s domaćina Mundijala 2018. i 2022. godine.

Eckertova otkrića, objavljena sredinom novembra, zasnovana su na istrazi Garcije.

Uprkos pronalasku prestupa 11 nacija koje su konkurirale za domaćinstva, Eckert je kazao kako integritet glasanja, održanog decembra 2010. godine, nije poremećen.

Garcia se žalio na Eckertovu raniju odluku da zatvori slučaj protiv Rusije i Katara te da formalno pokrene postupke protiv pojedinaca, objavila je FIFA.

Izvršni komitet te nogometne organizacije, u čijem sastavu su i neki članovi koje je Garcia implicirao, zasjedat će 18. i 19. decembra u marokanskom Marakešu.

Izvor: Agencije