Selektor BiH Safet Sušić dobio otkaz

Izvršni odbor Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine je u ponedjeljak poslije podne uručio otkaz Safetu Sušiću, selektoru nogometne reprezentacije ove države, prenose bh. portali.

Ova odluka uslijedila je na vanrednoj sjednici Izvršnog odbora nakon poraza “Zmajeva” u četvrtom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine u Izraelu, gdje je domaćin u nedjelju navečer slavio sa 3:0.

Prethodno je bh. nacionalni tim pretrpio poraz od Kipra (1:2) i remizirao sa Velsom (0:0) i Belgijom (1:1).

Sušić je, u razgovoru za agenciju Anadoliju, kazao kako reprezentacija koju je do sinoćnje utakmice u Izraelu vodio i dalje ima šanse da se plasira na EURO u Francuskoj 2016. godine.

“Nisam želio otići, jer smatram da još uvijek postoje šanse da se pobijedi u narednih barem pet od šest utakmica i da se ode na EURO”, rekao je, dodavši da je povjerenje u njegov stručni štab poljuljano nakon poraza od Kipra u Zenici, na otvaranju kvalifikacija.

Razgovori s kandidatima

Istakao je kako je nakon Mundijala “Zmajeve” želio odvesti i na EURO te da zbog toga nije napustio selektorsku poziciju nakon Svjetskog prvenstva u Brazilu.

“Ne bježim od odgovornosti”, rekao je Sušić pojašnjavajući kako odgovornost dijele i igrači, s kojim je ranije imao problema.

Po riječima generalnog sekretara N/FS BiH Jasmina Bakovića, formirana je komisija koja će sastaviti listu i obaviti razgovore s kandidatima za Sušićevog nasljednika do 1. decembra ove godine.

Sušić je izjavio, po povratku iz Izraela ranije u ponedjeljak, kako “ostavku neće podnijeti sve dok postoje šanse za plasman reprezentacije na EURO”.

“Nema potrebe za komentarima. Sve ste vidjeli sinoć. Očekivao sam daleko više, ali vjerovatno svi ovi problemi u posljednje vrijeme su uticali na to da nismo mogli sastaviti ekipu”, rekao je Sušić.

Na novinarsko pitanje je li upoznat s vanrednom sjednicom Izvršnog odbora Nogometnog/Fudbalskog saveza, zakazanom za popodnevne sate, na kojoj bi se najvjerojatnije trebalo raspravljati o novom izborniku, Sušić je odgovorio kako ta informacija nije trebala biti dostupna medijima.

‘Tajni’ sastanak

“Ne bi trebalo da se zna za taj sastanak, a vi već znate. To je jedan od problema kod nas. Nemam komentar. Vidjet ćemo. Što se mene tiče, rekao sam da neću dati ostavku, jer smatram da još postoje šanse da odemo na Evropsko prvenstvo. Sve dok je tako neću podnijeti ostavku”, poručio je Sušić.

Odmah nakon utakmice u nastavku kvalifikacija za EURO 2016, Sušić je najavio kako će razmisliti o napuštanju kormila nacionalnog tima te da će sve biti poznato “vrlo brzo”.

“Čestitam Izraelu na pobjedi. Nadigrali su nas u svakom segmentu igre, pa čak i u tehničkom, u kojem smo smatrali da smo jači. Imali smo nekoliko prilika, ali to nije bilo dovoljno. Izrael je zasluženo pobijedio”, ocijenio je Sušić.

Smatra da je na teren poslao najbolje što je Bosna i Hercegovina, zbog brojnih povreda, u ovom trenutku imala na raspolaganju, ali da to nije bilo dovoljno.

“Sve je bilo protiv nas posljednjih nekoliko dana, izgubili smo nekoliko igrača i vjerovatno je to razlog našeg poraza. Ništa nije funkcionisalo večeras kako treba”, dodao je.

Napomenuo je i kako će razmisliti o odlasku iz reprezentacije te da će bh. javnost ubrzo saznati njegovu odluku.

Po njemu, Bosna i Hercegovina u nastavku kvalifikacija ima vrlo male šanse za plasman na EURO u Francuskoj, jer je osvojila samo dva boda iz četiri utakmice, ali treba pokušati “napraviti čudo”.

“Šanse su nam male, ali treba pokušati napraviti čudo. I ranije sam govorio da će ekipa koja osvoji 18 bodova sigurno ići na EP i još uvijek vjerujem u to”, zaključio je Sušić.

Zbog slične situacije, odnosno loših rezultata i osvojenog samo jednog boda iz tri utakmice, Fudbalski savez Srbije je prekinuo suradnju sa selektorom Dickom Advocaatom ovog vikenda.

Kovač: Sram me zbog navijača

Hrvatska reprezentacija je u Milanu protiv Italije odigrala neodlučenih 1:1, a izbornik Niko Kovač je nakon utakmice izjavio kako su njegovi izabranici zaslužili pobjedu, ali da ga je sram zbog pojedinih hrvatskih navijača koji su pravili izgrede.

Nakon utakmice privedeno 17 navijača

Po završetku utakmice Italija – Hrvatska na milanskom San Siru, koja je na 10 minuta bila prekinuta zbog toga što su hrvatski navijači bacali baklje i dimne bombe na teren, talijanska policija privela je 17 osoba zbog nasilničkog ponašanja, prenijeli su talijanski mediji.

Navijači koji su uzrokovali prekid te su izbačeni sa tribine, nastavili su raditi nerede izvan stadiona.

Sukobili su se s talijanskom policijom, nakon čega je privedeno 17 osoba zbog remećenja javnog reda i mira te nasilničkog ponašanja.

“Zadovoljan sam, ali i tužan zbog propuštenih prilika. Mislim da smo zaslužili pobjedu i svaka čast igračima. Znali smo da će biti teško, ali nismo očekivali da će se Talijani toliko povući. U dobroj smo poziciji, imamo 10 bodova, ali još ćemo se morati namučiti da izborimo EURO”, rekao je Kovač.

Za divljanje hrvatskih navijača Kovač je kazao: “Sram me je zbog ovoga. Hrvatski narod nije takav. Zbog ovakvih stvari gubimo ugled u svijetu. Ovo nije prvi puta i to nije slučajno, pa se nadam da će odgovorni učiniti sve da se to više ne ponavlja. Ispričao sam se Talijanima i još jednom im se ispričavam.”

Ivan Perišić je istaknuo kako je “hrvatska reprezentacija loše ušla u utakmicu, no potom je sve do prekida držala konce igre”.

“U prvih 15 minuta smo odigrali malo lošije, no kasnije smo držali sve konce igre. Žao mi je što u samoj završnici nisam iskoristio sjajnu priliku”, kazao je Perišić, koji je prokomentirao i nemile scene s tribina.

“Nadam se kako hrvatski navijači više neće stvarati ovakve probleme i kako više neće biti takvih scena. Italiju je spasio prekid, jer su tijekom pauze posložili redove”, smatra Perišić.

I Domagoj Vida smatra kako je prekid spasio Italiju od poraza.

“Igrali smo dobro, bili smo bolji i da nije bilo prekida možda bi pobijedili. Navijači su nas ‘zeznuli’. Neka takvi navijači više ne dolaze na utakmice”, poručio je Vida.

Izvor: Al Jazeera i agencije