I Srbija i Albanija najavile žalbe na odluku UEFA-e

Utakmica je prekinuta nakon što se iznad terena pojavio dron koji je nosio transparent s mapom tzv. 'velike Albanije' (EPA)

Disciplinska komisija Evropske nogometne unije (UEFA) registrirala je danas prekinutu utakmicu između Srbije i Albanije službenim rezultatom 3:0 u korist Srbije, ali je istovremeno srpsku selekciju kaznila sa oduzimanjem tri boda u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope, saopćio je danas Fudbalski savez Srbije.

Fudbalski savez Srbije (FSS), na današnjoj sjednici Odbora za hitna pitanja, odlučio je iskoristiti pravo žalbe Komisiji za žalbe Evropske nogometne asocijacije (UEFA) nakon odluke evropske kuće nogometa o prekinutoj utakmici kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine.

Predsjednik Nogometnog saveza Albanije (FSHF) Armando Duka najavio je da će zbog ove “nepravedne odluke”, uputiti žalbu Komisiji UEFA-e.

Nakon odluke disciplinske komisije, Albanija će imati četiri boda, a Srbija jedan.

Selektor Albanije Gianni De Biasi nije zadovoljan odlukom UEFA-e, iako su “orlovima” oduzeta tri boda.

Također, Srbija će naredne dvije utakmice kao domaćin u kvalifikacijama igrati bez prisustva publike, dok će FSS, kao i Nogometni savez Albanije, platiti i novčanu kaznu od po 100.000 eura, navodi Tanjug.

Pisano obrazloženje donesenih odluka Kontrolne i disciplinske komisije UEFA-a bit će dostavljeno FSS-u u narednih pet dana, pa će se tek tada znati na osnovu kojih činjenica su spomenute kazne izrečene, navode beogradski mediji.

Utakmica između Srbije i Albanije prekinuta je 14. oktobra pred kraj prvog poluvremena, nakon što se iznad terena stadiona Partizana pojavila bespilotna letjelica (dron) koja je nosila transparent s mapom tzv. ‘velike Albanije’ i natpisom ‘autochthonous’, nakon čega su uslijedili incidenti.

Dron se pojavio oko 40. minute, a onda je četiri minute kasnije prizemljen te su nastale napetosti i naguravanja igrača u borbi za transparent.

Srpski reprezentativac Stefan Mitrović uspio je skinuti transparent, nakon čega su se albanski igrači zaletjeli na njega kako bi uzeli transparent te je došlo do tučnjave igrača.

Neredi na terenu

To je isprovociralo i navijače, koji su počeli ulaziti u teren, pa je sudija Martin Atkinson pozvao igrače da napuste teren, na koji su izašle i jake policijske snage kako bi smirile nerede.

Nogometaši Albanije su prilikom napuštanja terena gađani bakljama i upaljačima, a policija je ušla na južnu tribinu i razdvojila dvije skupine navijača.

Jedan od navijača koji je uletio na atletsku stazu udario je albanskog igrača kada je napuštao teren. Susret je prekinut pri rezultatu 0:0.

UEFA je potom pokrenula postupak protiv oba nacionalna saveza, a Fudbalski savez Srbije tereti se zbog navijačkih nereda, bacanja baklji i drugih predmeta s tribina, korištenja lasera, ulaska navijača na teren i slabe organizacije utakmice.

Albanci se terete za odbijanje da nastave utakmicu i zbog prikazivanja nezakonitog transparenta.

Izvor: Agencije