Srbija i Crna Gora ispale, Hrvatskoj prolaz

Rukometaši posljednjeplasirane Srbije pakuju se za povratak kuć (AFP)

Muška rukometna reprezentacija Srbije eliminirana je sa prvenstva Evrope u Danskoj nakon što je u posljednjem trećem kolu C grupe izgubila od selekcije Francuske sa 31:28 (17:12).

Izabranici selektora Vladana Matića odigrali su loše u odlučujućem meču u kojem im je bio neophodan barem bod za prolaz u drugu fazu takmičenja.

Igrali su loše i u napadu i u odbrani, pa su olimpijski prvaci Francuzi lako došli do trijumfa i s maksimalnim učinkom osvojili prvo mjesto u grupi.

Nešto čvršći otpor srbijanski rukometaši pružili su samo u finišu utakmice, međutim, nisu bili ni blizu eventualnog preokreta, stegnuti i opterećeni važnošću susreta.

Poljska je u grupi C savlada Rusiju rezultatom 24:22 (10:14). Selekciju Poljske su predvodili Krzysztof Lijewski i Jakub Lucak sa po četiri gola, dok su u ruskoj reprezentaciji najučinkovitiji bili Pavel Atman sa šest i Konstantin Igropulo sa četiri gola.

U drugu rundu takmičenja iz C grupe prošli su Francuska sa četiri boda, Poljska sa dva i Rusija bez bodova, a rukometaši posljednjeplasirane Srbije pakuju se za povratak kući.

Prolaz Hrvatske

Hrvatska muška rukometna reprezentacija u susretu je 3. kola grupe D na Evropskom prvenstvu u Danskoj ostvarila i treću pobjedu.

U Brondby Areni Hrvatska je svladala Švedsku sa 25:24 (10:9), te će tako u drugi krug prenijeti maksimalna četiri boda.

Domagoj Duvnjak sa šest i Denis Buntić s pet golova bili su najefikasniji u reprezentaciji Hrvatske.

Prvi nastup u drugom krugu u Aarhusu Hrvatska će imati u nedjelju protiv pobjednika grupe C, odnosno Francuske.

Reprezentacija Crne Gore je u trećem kolu grupe D doživjela i treći poraz na prvenstvu u susretu koji je Bjelorusija dobila rezultatom 29:23 (13:13).

Bjeloruse su predvodili Siarhei Rutenka sa osam i Ivan Brouka sa sedam golova, dok je u redovima poražene reprezentacije bio raspoložen samo Marko Simović sa osam golova.

U drugu fazu takmičenja su se plasirali Danska, Makedonija, Austrija (A grupa), Španija, Island, Mađarska (B), Francuska, Poljska, Rusija (C), Hrvatska, Švedska i Bjelorusija (D).

U drugom krugu svaka će reprezentacija odigrati po još tri utakmice nakon čega će dvije najbolje izboriti plasman u polufinale.

Poredak:

Grupa A: Danska 6, Makedonija 3, Austrija 2, Češka 1

Grupa B: Španija 6, Island 3, Mađarska 2, Norveška 0

Grupa C: Francuska 6, Poljska 2, Rusija 2, Srbija 2

Grupa D: Hrvatska 6, Švedska 4, Bjelorusija 2, Crna Gora 0.

Grupe drugog kruga:

Grupa I (Herning): Španija 4, Danska 4, Makedonija 2, Island 1, Mađarska 1, Austrija 0

Grupa II (Aarhus): Hrvatska 4, Francuska 4, Švedska 2, Poljska 2, Rusija 0, Bjelorusija 0.

Izvor: Agencije