Federeru u Australiji jedini problem vrućina

Rekorder sa 17 Grand Slam naslova je za prvu pobjedu na turniru trebao sat i 45 minuta (EPA)

Bivši najbolji tenisač svijeta Švicarac Roger Federer je bez stresa odradio prvo kolo Australian Opena, pobijedivši domaćeg tenisača Jamesa Duckwortha 6:4, 6:4, 6:2.

Rekorder sa 17 Grand Slam naslova je za pobjedu protiv 133. tenisača svijeta trebao sat i 45 minuta.

Više od suparnika Federera je mučila vrućina, jer je susret protiv Ducwortha igrao na 40 stupnjeva Celzija.

Švicarca u Melbourneu prati novi trener legendarni Šveđanin Stefan Edberg, koji je u karijeri šest puta slavio na Grand Slam turnirima.

„Edberg je jedan od mojih idola. Velika je stvar imati takvog tenisača uza sebe. Međutim, tijekom susreta ga nisam previše gledao, jer sam bio koncentriran na protivnika“, rekao je Federer.

Švicarac se osvrnuo i na veliku vrućinu na kojoj se igralo.

„Uvjeti za igru nisu bili lagani, zbog toga nije bilo previše dugačkih poena i ritma“, priznao je Federer.

U idućem kolu Federera očekuje Slovenac Blaž Kavčić, a to će biti njihov prvi međusobni susret.

Janković lako do pobjede

Poslije Novaka Ðokovića, Ane Ivanović i Vesne Dolonc u drugo kolo Otvorenog prvenstva Australije u tenisu plasirali su se i Jelena Janković i Dušan Lajović, koji su bili bolji od Misaki Doi iz Japana, odnosno Francuza Lucasa Pouillea.

Jelena Janković je za samo 74 minute svladala japansku tenisačicu sa 6:1 i 6:2, iako je tokom drugog seta koristila medicinski time-out zbog iskrenuća članka noge.

Prekid je trajao 10-ak minuta, ali nije ostavio traga na igru i Jelena Janković je uspješno meč privela kraju.

Lajović je plasman u drugo kolo Australian Opena osigurao poslije tri sata igre, svladavši francuskog tenisača sa 6:4, 7:6 (11-9), 4:6 i 6:3.

Protivnik Lajoviću u drugom kolu bit će 16. nositelj na turniru Japanac Kei Nishikori, koji je tek nakon pet setova pobijedio Australijca Marinka Matoševića sa 6:3, 5:7, 6:2, 4:6 i 6:2.

I mlada hrvatska tenisačica Ajla Tomljanović plasirala se u drugo kolo Australian Opena, nakon što je na startu turnira pobijedila Slovenku Tadeju Majerič 3:6, 7:6 (1) i 6:4.

Najbolje rangirana hrvatska tenisačica na WTA ljestvici je pobjedu u prvom premijernom nastupu na prvom Grand Slamu izborila nakon velike borbe i dva sata igre.

Drugo kolo obilježit će i duel zanimljiv za regiju, u kojem će snage odmjeriti bh. tenisač Damir Džumhur, kao jedno od većih iznenađenja i hrvatski predstavnik Ivan Dodig.

Izvor: Agencije