Dnevnik iz Dežele (2): Uzbuđenja tek predstoje

Piše: Fuad Kovačević

JESENICE – Da je neko prije 20-25 godina rekao, makar i u šali, da će se Englezi iole ozbiljnije baviti košarkom, bilo bi smijeha do suza, a najveći grohot bi došao upravo od Otočana. Slično je i s Fincima, pa Belgijancima, Šveđanima… No, došla su neka nova vremena, u svakom pogledu, pa trijumfi Britanaca protiv “starih Evropljana” Izraelaca, zatim Finaca nad itekako etabliranom Turskom gotovo pa više i nisu nikakvo iznenađenje. Istina, malo je onih koji bi se zakleli da će se tako nešto desiti, ali košarka je definitivno postala sport u kojem svako svakog može dobiti, mada do titula i medalja uglavnom stižu oni najbolji i najjači.

I dok se uoči početka Eurobasketa govorilo kako su prognoze teške, nezahvalne, pa i deplasirane, prvo kolo i 12 odigranih utakmica pokazali su da je situacija još kompliciranija. Svega se moglo vidjeti u srijedu, što je samo natuknica da će se do ponedjeljka mnogi itekako i iznenaditi, i razočarati. Makedonski “incident” i sjajno četvrto od prije dvije godine na Evropskom prvenstvu u Litvaniji dalo je vjetar u leđa i ohrabrenje onim selekcijama za koje smo ranije (nezasluženo, pa i nadmeno) mislili da će uvijek ostati tek brojke koje popunjavaju kvotu za takmičenje.

Srijeda je donijela prilično bolne ishode za tri selekcije iz regije, za koju mnogi samouvjereno tvrde kako ostaje prostor gdje se igra odlična košarka, mada će prije biti da se više radi o ranijem naslijeđu nego o realnom “današnjem” stanju. Istina, ne mogu sve selekcije sa ovih prostora u isti koš, ali da je kod nekih reprezentacija došlo do stagnacije itekao je evidentno, pa i razočaravajuće.

Balkanski ‘triler’

Kada selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Aleksandar Petrović, nakon poraza od Latvije, kaže kako će njegova ekipa već u narednom meču (protiv Srbije u četvrtak) pokazati sasvim drugo lice, to ne bi trebalo biti opravdanje za gubitak prvih bodova, nego, valjda, iskreno pokajanje i obećanje da će biti bolje, jer – gore teško da može. Nije problem u porazu, koji nije ni neočekivan, ni iznenađujući (nerijetko gube mnogo bolje ekipa nego što je bh. selekcija od znatno slabijih reprezentacija od Latvije), nego u nemoći i blijedim (mnogi će reći – nikakvim) pokušajima da se ta očita apatija i – hajde da ne upotrebljavamo teže termine – bezidejnost makar malo ublaže.

Slične brige more i hrvatskog izbornika Jasmina Repešu, ne zbog golemog minusa (28 poena) u očekivanom porazu od dvostrukog (aktuelnog) evropskog prvaka Španije, nego zato što je njegov sastav ubacio mizernih 40 poena. A ništa ne garantira da će bolje biti već u četvrtak protiv Gruzije, koja je “hladno” razmontirala ambiciozne Poljake s uvjerljivih 17 poena razlike. Plus golemo iskušenje protiv domaćina Eurobasketa Slovenije, koja teškom pobjedom na startu protiv Češke polako kreće ka navijačkom snu – osvajanju medalje.

U balkanskom “trileru” Crna Gora je umanjila makedonske ambicije da ponovi Litvansku bajku i krenula njenim stopama. Niti crnogorska pobjeda, a ni makedonski poraz ništa nisu riješili, možda samo zakomplicirali situaciju, ali su sjajna atmosfera i korektno navijanje fanova obje ekipe potvrdili zašto košarka uživa golemu popularnost. Već u četvrtak poslije podne će jedan od “autsajdera” – Crna Gora ili Latvija – na kontu imati dvije pobjede i biti na korak do drugog kruga. Što, dakako, ne garantira da će tako i biti, jer majstori kombinacija već sada imaju spremnu kalkulaciju da i tri pobjede u grupi ne znače siguran put u ljubljanske “Stožice”.

Zna Duda Ivković…

A onda je, kao završni meč dana, u Jesenicama odigran (makar papirnati) derbi kompletne B grupe. Dvorana “Podmežakla” je bila puna, uporedo s igračima, nadglasavali su se navijači Srbije i Litvanije. Bučniji su bili fanovi Srbija, a njihovi ljubimci su ih zato i nagradili: iskusni majstor Dušan Ivković je i s “nekim novim klincima” našao pobjedonosnu formula i počeo selekciju Srbije vraćati tamo gdje je nekad bila – vrh. Pobijediti Litvaniju mogu samo rijetki, a nadigrati je, kao što je učinila Srbija u srijedu navečer, kadri su najhrabriji i najbolje vođeni.

Krenuo je Eurobasket u Deželi i nagovijestio da istinska uzbuđenja tek predstoje. Predaha – barem do petka, odnosno subote (kada su slobodni dani za po dvije grupe) – nema, sve do ponedjeljka. Oni koji su u srijedu startali pobjedama nastojat će ovjeriti ih u četvrtak; oni koji su u 1. kolu poraženi nastojat će iskoristiti “popravni”, kako ne bi potpuno potonuli. Ne kaže se uzalud – Novi dan, nova nafaka.

Izvor: Al Jazeera