Soči ubrzava pred debi u Formuli 1

Trostruki i aktuelni svjetski prvak Sebastian Vettel opisao je pistu u Sochiju kao 'tešku' i 'jedinstvenu' (EPA)

Ovo je veoma užurbana godina za sportske zvaničnike u Sočiju.

Dok karavan Svjetskog prvenstva Formule 1 nastavlja azijsku turneju i seli iz Singapura u Južnu Koreju, grad na jugu Rusije, koji je veoma zaposlen zbog priprema Zimskih olimpijskih igara naredne godine, također radi u punom kapacitetu za pripremu nove staze za demonstraciju u petak.

Organizacioni tim radi bez prestanka kako bi staza u Olimpijskom parku, koja se gradi oko lokaliteta olimpijskog sela, bila završena uoči šoua “Formula Sochi 2013”.

Kada bude gotova, 3,7 milja (5,87 kilometara) duga staza će postati treća najduža u kalendaru takmičenja Formule 1, iza belgijske Spa-Francorchamps i britanske Silverstone.

Oleg Zabara, zamjenik generalnog direktora Formula Sochi, odjela građevinske kompanije Omega koja pravi stazu, kazao je za Al Jazeeru kako ima još dosta posla.

“Još smo veoma zaposleni. Iako je staza spremna na pokaznu utrku, još ima prostora za fine radove. Postavljanje asfaltne baze je završeno. Ovo je veliki događaj za nas, jer će bolidi po prvi put biti na stazi uoči utrke za Veliku nagradu Rusije naredne godine”, izjavio je Zabara.

Ubrzanje izgradnje

Organizacioni komitet pokušava ubrzati proces izgradnje. Smatra se kako je završeno 80 posto radova, uključujući timske zgrade, medicinski centar i heliodrom.

Prvi timovi koji će nastupiti u Sochi Olympic Parku će biti švicarski Sauber i ruska Marussia.

Osamnaestogodišnji Sergej Sirotkin isprobat će Sauberov bolid iz 2011. godine u sklopu priprema za mjesto u “najbržem cirkusu na svijetu” i debi na F1 takmičenju naredne godine.

Kako kaže za Al Jazeeru njegov menadžer i trener Nikolaj Vetrov, Sergej je spreman za nastup na domaćoj stazi.

Pored njega, u Sočiju će nastupiti i bivši vozač Caterhama i Renaulta Vitalij Petrov, koji je “u potjeri” za povratkom u Formulu 1.

Njegova bivša menadžerka Oksana Kosačenko je nedavno kazala kako je Petrov pronašao prave sponzore i da se namjerava vratiti takmičenju već naredne godine, ali da nije jasno u kojem timu.

Rusija gradi brzu i zahtjevnu stazu za dolazeću “kraljevsku trku”. Staza ima 18 teških krivina, a vozila će moći dostići brzinu do 200 milja na sat (321 kilometar na sat).

Trostruki i aktuelni svjetski prvak Sebastian Vettel opisao je pistu u Sochiju kao “tešku” i “jedinstvenu”.

Brige zbog neiskustva

Premda je organizacioni komitet siguran oko staze u Sočiju, postoji zabrinutost da bi ruski projekt mogao propasti. Kosačenko, koja je i ekspert za utrke, smatra kako manjak iskustva države za organizaciju većih auto-moto takmičenja može biti veliki teret uoči debija.

“Razvoj ovog sporta u Rusiji je tek u početnoj fazi. Nemamo iskustva u organizaciji velikog takmičenja i zbog toga organizacioni komitet ima brojne izazove pred sobom”, rekla je ona za Al Jazeeru.

“Jedan od njih je manjak stručnjaka u državi. Jedna utrka Formule 1 zahtijeva prisustvo barem 600 radnika, koji moraju biti obučeni i znati engleski jezik. U tom slučaju mi imamo veliki problem, jer mali broj stanovnika govori engleski.”

Drugi problem je mala popularnost auto-moto sporta u Rusiji.

U najvećoj državi svijeta ne postoji nijedan specijalizirani magazin, a veoma malo Rusa prati ova takmičenja na TV-u.

Sa ZOI naredne godine i tradicionalno visokim cijenama smještaja u Rusiji, debitantska utrka Formule 1 mogla bi biti veoma slabo posjećena.

Utrka Svjetskog prvenstva Formule 1 za VN Rusije na programu je 19. oktobra 2014. godine na stazi u Sočiju.

Izvor: Al Jazeera