Moguć duel Hrvata i Francuza u baražu za SP

Ukoliko potvrde mjesto u Brazilu, "Vatreni" će biti jedan od nositelja žrijeba grupa Mundijala (EPA)

Nogometna reprezentacija Hrvatske ode li u baraž za plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine bit će nositelj u žrijebu, a kao protivnika u doigravanju moći će dobiti Francusku, izvještava agencija Anadolija.

U prvoj jakosnoj grupi baraža, osim Hrvatske, bit će i Portugal, Grčka i Švedska, naravno, ne bude li promjena na tabeli kvalifikacijskih grupa i nakon posljednja dva oktobarska kola.

Ostanu li odnosi u devet grupa evropske zone kvalifikacija za Mundijal isti i poslije mečeva 15. oktobra, drugi jakosni šešir baraža činit će Francuska, Ukrajina, Rumunija i Island, izvještava agencija na osnovu informacija iz Evropske nogometne asocijacije (UEFA) i Svjetske nogometne asocijacije (FIFA).

Najgori drugoplasirani tim, koji neće ni u baraž, za sada je Bugarska iz grupe B.

Nakon susreta baraža, koji su na programu 15. i 19. novembra ove godine, bit će poznati svi učesnici idućeg SP-a. U žrijebu grupa 6. decembra u Costa do Sauipeu među 32 učesnika planetarnog šampionata u Brazilu naći će se 13 nacionalnih timova država „Starog kontinenta“.

Mogući nositelji

Pod pretpostavkom da će prilikom žrijeba grupa za SP FIFA koristiti svoju nadolazeću oktobarsku rang-listu reprezentacija (što je u prošlosti često bio slučaj) i da ostane trenutni plasman u kvalifikacijama, nositelji prilikom izvlačenja kuglica bit će Brazil, Španija, Argentina, Kolumbija, Njemačka, Italija, Švicarska i Hrvatska.

Ukoliko Hrvati, kroz doigravanje ili kao prvi iz grupe, ne dođu do Brazila, osmi nositelj u žrijebu grupa prvenstva, koje će se održati od 12. juna do 13. jula naredne godine, bit će Holandija.

Prema trenutnom proračunu, odnosno da FIFA danas objavljuje novu zvaničnu rang-listu, Hrvatska bi bila šestoplasirana selekcija svijeta, to jeste napredovala bi za četiri mjesta u odnosu na septembarski rejting, istakli su u instituciji sa sjedištem u Cirihu za Anadoliju.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine, za koju vjeruju da će direktno kao prvoplasirana iz grupe G na SP, a poslije poraza i pobjede nad Slovačkom (0:1, 2:1), na današnjoj neoficijelnoj rang-listi FIFA-e ostala bi 18.

Poslije remija na beogradskoj Marakani sa Hrvatskom (1:1) i gostujućeg kvalifikacijskog trijumfa u Velsu (3:0), za put u Brazil odavno otpisana Srbija napravila bi „jalovi“ skok od 14 pozicija, pa je u današnjoj „računici“ 29. reprezentacija svijeta.

Pad Crnogoraca

Jedan od najvećih padova na rang-listi FIFA-e bilježi Crna Gora. Ekipa selektora Branka Brnovića „nazadovala“ je za 16 pozicija, te je trenutno, prema proračunima, na 43. poziciji, navode iz FIFA-e.

Od ostalih selekcija regije zapadnog Balkana Slovenija je 38. (pala devet mjesta), dok je Makedonija 85. (pad od 10 pozicija u odnosu na zadnju oficijelnu rang-listu).

U rejtingu FIFA-a današnji poredak TOP 10 reprezentacija izgleda ovako: Španija (1.513 bodova), Argentina (1.307), Kolumbija (1.262), Njemačka (1.230), Italija (1.230), Hrvatska (1.149), Švicarska (1.138), Holandija (1.136), Urugvaj (1.131) i Belgija (1.107).

Zvaničnu oktobarsku rang-listu FIFA će objaviti 17. oktobra, pa su na njoj moguće i određene promjene u odnosu na današnju neoficijelnu, shodno ishodima kvalifikacijskih utakmica 11. i 15. dana u narednom mjesecu.

Zavisno o rezultatima, istina teško, moglo bi doći i do manjih korekcija u jakosnim grupama za žrijeb baraža za SP.

Izvor: Agencije