I gibraltarske ekipe u UEFA-natjecanjima

Gibraltar je u svibnju postao najmlađa i najmanja članica asocijacije UEFA (AFP)

Europska nogometna unija (UEFA) dodijelila je od iduće sezone Gibraltaru, novoj članici asocijacije, po jedno mjesto u kvalifikacijama za Ligu prvaka i Ligu Europe.

Tako će biti moguće da u europskim natjecanjima zaigraju dva Manchester Uniteda, budući da u prvoj ligi Gibraltara, sastavljenoj od šest timova, klub istog imena kao aktualni prvak Engleske trenutačno zauzima treće mjesto.

UEFA je primila Gibraltar kao 54. člana u svibnju ove godine, poslije dugogodišnje borbe za prijem te male zemlje, koja potpada pod britansku upravu, a nalazi se u Gibraltarskom moreuzu koji razdvaja Europu od Afrike.

Gibraltar ima tri lige, a svi klubovi funkcioniraju na amaterskoj osnovi.

Aktualni prvak Gibraltara je Lincoln, koji je osvojio titule u posljednjih pet sezona.

Na Euru 2016 čak 24 ekipe

Gibraltar će se, inače, naći i u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u nogometu kojemu je 2016. godine domaćin Francuska i na kojem će po prvi puta nastupiti čak 24 reprezentacije.

Najavljeno je kako će 54 europske reprezentacije biti raspoređene u devet kvalifikacijskih skupina po šest ekipa, a izravni plasman na Euro 2016 ostvarit će pobjednici skupina i drugoplasirane momčadi te najbolja trećeplasirana ekipa.

Preostalih osam trećeplasiranih ekipa igrat će u doigravanju za preostala četiri mjesta te se priključiti izravno plasiranim te Francuskoj kao domaćinu.

Primanju Gibraltara u članstvo UEFA-e oštro se protivila Španjolska, pa im se izašlo u susret omogućivanjem da se ne nađu u istoj skupini sa svojim južnim susjedima koji se nalaze pod britanskom krunom.

Izvor: Al Jazeera i agencije