Hrvatska će braniti čast regije u polufinalu

Hrvatska košarkaška reprezentacija izborila je plasman u polufinale Eurobasketa nakon što je u četvrtfinalnoj utakmici u Ljubljani slavila protiv Ukrajine rezultatom 84:72 (22:22, 29:13, 19:26, 14:11).

Do osme uzastopne pobjede na prvenstvu, nakon početkog poraza od Španjolske, Hrvatsku su predvodili Krunoslav Simon s 23 poena, od čega pet trica i Bojan Bogdanović sa 14 poena, dok su kod Ukrajinaca najbolji bili Eugene Jeter s 19, te Vjačeslav Kravcov s 15 koševa.

Hrvatska je posljednji put igrala u polufinalu europskog prvenstva prije 18 godina u Ateni kada je osvojila treće mjesto, što je ujedno i posljednje odličje koje su hrvatski košarkaši osvojili na nekom velikom natjecanju.

Plasman u polufinale Eurobasketa već su izborile Španjolska i Francuska, a Hrvatska će za medalju u petak u 17:45 sati igrati protiv Litve koja je u posljednjem četvrtfinalnom ogledu pobijedila Italiju 81:77 (22:15, 18:24, 17:19, 24:19).

Repeša: Priča previše dobra da bi završila

„Presretan sam zbog spoja koji se stvorio između reprezentacije i nacije. Vratili smo se na velika vrata na velika natjecanja, ali priča je previše dobra da bi ovdje završila“, ocijenio je izbornik hrvatske reprezentacije Jasmin Repeša.

Po njemu, Hrvatska pobjeda niti jednom nije dolazila u pitanje, iako su se Ukrajinci uspjeli približiti na devet koševa razlike.

Na novinarski upit koga bi radije u polufinalu – Litvu ili Italiju, Repeša je odgovorio:

„Tko dođe, dobro je došao. Dobro poznajemo obje reprezentacije i možemo proći dalje bez obzira tko će biti protivnik“.

Prokletstvo četvrtfinala

Pobjedom protiv Ukrajine izabranici Jasmina Repeše prekinuli su i niz od sedam uzastopnih poraza u eliminacijskim utakmicama na velikim natjecanjima.

Crna serija počela je porazom u četvrtfinalu Olimpijskih igara u Atlanti 1996. od Australije, potom je uslijedio poraz u četvrtfinalu Europskog prvenstva u Turskoj 2001. od domaćina, pa poraz u četvrtfinalu Eurobasketa u Srbiji i Crnoj Gori 2005. od Španjolske.

U četvrtfinalu je Hrvatska ispala i na Eurobasketu dvije godine kasnije u Španjolskoj od Litve, a godinu dana kasnije i u četvrtfinalu Olimpijskih igara u Pekingu od Španjolske.

Na Eurobasketu 2009. u Poljskoj Hrvatska je izgubila u četvrtfinalu od Slovenije, a na posljednjem Svjetskom prvenstvu u Turskoj, prije tri godine, u osmini finala od Srbije.

Pobjedom nad Srbijom Slovenija na Mundijalu

Košarkaška reprezentacija Slovenije pobijedila je prethodno selekciju Srbije s 92:74 (30:16, 23:19, 18:20, 23:19) u utakmici razigravanja za plasman od petog do osmog mjesta.

Tim trijumfom izabranici Božidara Maljkovića osigurali su plasman na Svjetsko prvenstvo, koje se igra u Španjolskoj iduće godine.

Sloveniju su do pobjede predvodili Zoran Dragić s 23, te Jaka Blažič i Goran Dragić s po 15 koševa, dok je kod Srbije najbolji bio Nenad Krstić sa 16 koševa.

Izbornik srpske reprezentacije Dušan Ivković priznao je kako njegova ekipa „nije imala vremena za reakciju između dve utakmice“.

„Izgubili smo meč već u prvoj četvrtini. Odbrana nam je bila bez reakcije. Slovenija je postigla 53 poena za poluvreme i bilo je kao da dva tima igraju totalno drugačije, u različitim brzinama. Drugo poluvreme je bilo mnogo bolje. Imaćemo dva dana da se pripremimo i dovedemo tim u neoophodnu formu da reaguje, a potom nas očekuje poslednja prilika“, rekao je Ivković.

Cilj Srbije – odlazak na SP

Izrazio je razumijevanje za svoje mlade igrače te još jednom ponovio kako je cilj odlazak na Svjetsko prvenstvo.

„Ako uspemo da ostvarimo cilj biće to ogroman rezultat u koji je malo ko verovao pre polaska na Evropsko prvenstvo“, zaključio je Ivković.

Srpskim košarkašima za utjehu preostaje još jedna šansa, jer moraju pobijediti u subotnjoj utakmici za sedmo mjesto na turniru.

Potencijalni rival Srbije u tom susretu bit će poraženi iz dvoboja Ukrajina – Italija.

Izvor: Al Jazeera i agencije