Messi, Ronaldo i Ribery u utrci za najboljeg

Dosadašnji dobitnici Nagrade UEFA bili su Lionel Messi i Andres Iniesta (EPA)

U uži izbor za najboljeg nogometaša u Europi za sezonu 2012/2013. ušli su Argentinac Lionel Messi (Barcelona), Portugalac Cristiano Ronaldo (Real Madrid) i Francuz Franck Ribery (Bayern), objavio je Europski nogometni savez (UEFA).

Spomenuti trojac dobio je najviše glasova novinara u izboru u kojemu je bilo ponuđeno 10 imena, a ime pobjednika bit će objavljeno u Monte Carlu 29. kolovoza.

Francuski reprezentativac Ribery bio je jedan od ključnih igrača Bayerna u osvajanju trostruke krune – Lige prvaka, te njemačkog prvenstva i kupa i mogao bi biti prvi dobitnik priznanja koji ne dolazi iz Barcelone ili madridskog Reala.

Ronaldo je prošle sezone bio najbolji strijelac Lige prvaka, dok je Messi predvodio Barcelonu do titule u španjolskoj Primeri, postigavši 46 golova.

Među 10 najboljih i Ibrahimović

Novinari će u Monte Carlu glasati uživo, elektronskim putem, za najboljeg od trojice kandidata.

Lista od četvrtog do 10. mjesta već je sastavljena, a čine je: Robert Lewandowski, Arjen Robben, Thomas Mulller, Gareth Bale, Bastian Schweinsteiger,  Zlatan Ibrahimović i Robin van Persie.

Ovo je treća godina kako se dodjeljuje nagrada najboljem igraču u eurokupovima. Inicijativu za njezinu uspostavu dao je predsjednik UEFA-e Michel Platini, a dosadašnji dobitnici bili su Lionel Messi (sezona 2010/11) i Andres Iniesta (sezona 2011/12).

Nagrada UEFA uvedena je kao zamjena za „Zlatnu loptu“ lista France Football, kada je ona 2010. sjedinjena s nagradom FIFA-e za najboljeg nogometaša godine.

Izvor: Agencije