‘Ledeni Finac’ – vruća tema Formule 1

Bez obzira na sve, sigurno je da će Raikkonen dati sve od sebe da impresionira na VN Belgije (EPA)

Kimi Raikkonen, jedan od najtiših vozača u Svjetskom prvenstvu Formule 1, čovjek je o kojem svi govore uoči nedjeljne utrke za Veliku nagradu Belgije na njegovoj omiljenoj stazi Spa Francorchamps, prenosi Reuters.

Možda je Red Bullov vozač Sebastian Vettel na dobrom putu ka četvrtoj uzastopnoj tituli najboljeg u „najbržem cirkusu na svijetu“ jer je već zabilježio četiri trijumfa, a tradicionalno mu još bolje ide u drugoj polovini sezone, no budućnost „Ledenog Finca“ Raikkonena tema je medijskih špekulacija.

On je u avgustovsku pauzu ušao kao favorit za mjesto Vettelovog klupskog kolege naredne godine, da bi se u posljednjim danima govorkalo kako ga privlači drugačija nijansa crvene boje i da postoji mogućnost o iznenadnom povratku u Ferrari ukoliko, pak, ne odluči, ostati u Lotusu.

Raikkonen je sa Ferrarijem 2007. godine došao do svjetske titule, a Scuderiju je napustio 2009. godine kada je došao Španac Fernando Alonso i pauzirao dvije godine. Sada je, prema mnogim mišljenima, glavni favorit da naslijedi Brazilca Felipea Massu.

Finčev menadžer Steve Robertson je odbacio mogućnost odlaska njegovog klijenta u Red Bull i kazao kako postoji mogućnost transfera u Ferrari, dok iz Maranella šute.

Bez obzira na sve, sigurno je da će Raikkonen dati sve od sebe da impresionira na VN Belgije.

Najviša stepenica

Malo je onih koji sumnjaju u njegove kvalitete. Ovaj 33-godišnjak trenutno je drugi u generalnom poretku vozača sa 38 bodova manjka u odnosu na Vettela.

Spa, staza poznata u historiji Formule 1 kao jedna od najdužih i najbržih u kalendaru, bila je dobra prema Fincu u proteklim godinama.

„Ledeni“ je na njoj slavio u četiri navrata, za volanom McLarena i Ferrarija, te bio drugoplasirani u pet izdanja takmičenja. Na otvaranju sezone u Australiji je bio najbrži, a sada želi ponovo na najvišu stepenicu podija kako bi popravio izglede za osvajanje titule najboljeg.

„Postoje određene staze gdje se čini da sve ide glatko, te one gdje uopće nemam sreće. Naravno, dat ćemo sve od sebe da pobijedimo. Bio sam na vrhu nekoliko puta u Spa i želimo to ponovo uraditi“, izjavio je Raikkonen za timsku internetsku stranicu.

Izvor: Agencije