UEFA kaznila zagrebački Dinamo

Dinamo je kažnjen zbog rasističkih povika od strane njegovih navijača tokom susreta 2. pretkola protiv luksemburške Fole iz Escha prošle sedmice (EPA)

Evropski nogometni savez (UEFA) objavio je kako je kaznio hrvatskog prvaka Dinamo sa 25.000 eura i zatvaranjem istočne tribine za utakmicu protiv moldavskog Šerifa u 3. pretkolu Lige prvaka zbog rasističkih povika od strane njegovih navijača tokom susreta 2. pretkola protiv luksemburške Fole iz Escha prošle sedmice.

Dinamo je kažnjen prema članku 14. Disciplinskog pravilnika o rasizmu, drugom diskriminacijskom ponašanju i propagandi.

Borba protiv rasizma je UEFA-in prioritet. Provodimo politiku nulte tolerancije prema rasizmu i diskriminaciji kako na travnjaku tako i na tribinama. Svi vidovi rasističkog ponašanja smatraju se ozbiljnim prekršajima disciplinskih pravila i najoštrije se kažnjavaju”, objavila je UEFA.

Konferencija Mamića

Ranije u utorak je izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić na konferenciji za novinare demantirao hrvatske medije koji su ga optužili da je ‘izmislio’ kaznu UEFA-e na koju je klub iz Maksimira već uputio žalbu.

“Podlo je kada kažete i napišete da Mamić i Dinamo lažu. To je gnjusno jer se kao i uvijek dosada Dinamo služio istinom. Dinamo je 24. srpnja dobio odluku o kazni o kojoj smo se mi već očitovali UEFA-i i angažirali jednog od najuglednijeg odvjetnika u Europi Gian Paola Montenerija”, kazao je Mamić i podsjetio da je Dinamo odluku o kazni dobio nakon isteka radnog vremena te da je UEFA skratila rok za žalbu.

Čelni čovjek Dinama rekao je da je delegat utakmice drugog pretkola Lige prvaka između Dinama i Folea ocijenio organizaciju susreta zadovoljavajućom ocjenom.

U dodatku izvještaja delegata spominje se i FARE (Nogomet protiv rasizma u Europi), a jedina dva partnera te organizacije u Hrvatskoj su Udruga svjetske asocijacije Roma i Udruga UMKI iz Rijeke.

“U Zagrebu nema nacionalizma i šovinizma, to je laž. Sjećate li se slučaja ‘Bokšić”? Kako smo se onda branili, ovo je potpuno isti scenarij. Na našim stadionima nema rasizma. FARE neka radi svoj posao, Udruga Roma, radite svoj posao, ne koristite HNS i Dinamo”, kazao je Mamić.

Nacionalne manjine

Na konferenciji za novinare je bio i predsjednik Udruge svjetske asocijacije Roma Tofko Dedić koji je biranim riječima govorio o Zdravku Mamiću i njegovom odnosu prema nacionalnim manjina, posebno prema Romima.

“Nema potrebe da Dinamo plaća kaznu zbog neke djece koja ne znaju što su Cigani prošli u životu. Oni rade cirkus jer su to neobrazovana djeca. Dinamo je naša svetinja i ovdje nema šovinizma. Meni ne smeta kad mi skandiraju ‘Cigane’ jer to znači da postojim u ovoj državi, a Mamić je najveći prijatelj manjina u Hrvatskoj”, kazao je Tofko Dedić.

Mamić je najavio da će u srijedu u sjedištu UEFA-e u Nyonu otputovati izaslanstvo Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) u kojem će biti predsjednik Davor Šuker i izvršni predsjednik Damir Vrbanović te izaslanstvo Dinama u kojem će pored njega biti i sportski direktor Zoran Mamić i direktorica za međunarodne odnose Amra Peternel, a primit će ih glavni sekretar UEFA-e Gianni Infantino.

Izvor: Agencije


Povezane

Sepp Blatter smatra da se novom rezolucijom poslala jasna poruka da je rasizmu na nogometnim stadionima odzvonilo.

Published On 31 May 2013
Više iz rubrike SPORT
POPULARNO