Powellov menadžer krivi trenera za aferu

Kanadski trener Powellu i Simpson dao 20 različitih dodataka prehrani, a navodno je njihova kombinacija izazvala pozitivan nalaz (Reuters)

Menadžer jamajčanskog atletičara Asafe Powella, koji je mjesec dana prije Svjetskog prvenstva u Moskvi pao na dopinškom testu, za cijelu aferu je optužio kondicijskog trenera Christophera Xuereba.

Menadžer Paul Doyle tvrdi kako je Xuereba, osim za Powella, brinuo i o Sherone Simpson, koja je, također, bila pozitivna. Kanadski trener je Powellu i Simpson dao 20 različitih dodataka prehrani, a navodno je njihova kombinacija izazvala pozitivan nalaz na dopinškom testiranju.

„Pokušavamo otkriti što se dogodilo. Xuereba je atletičarima dao mnoštvo dodataka prehrani, no većina je uobičajena poput vitamina C, D. Još nam nije jasno koje je sredstvo krivo za nalaz, jer nijedno ne sadrži zabranjeni oksilofrin na koji je Asafa bio pozitivan“, kazao je Doyle u razgovoru za New York Times.

Nakon Powella i sprinterke Sherone Simpson, bacačica diska Allison Randall (25) treća je od pet jamajčanskih atletičara koji su bili pozitivni na dopinškoj kontroli nakon nacionalnog prvenstva u maju.

Pozitivni na oksilofrin

Randall, koja je nastupila na Olimpijskim igrama u Londonu, no nije se uspjela plasirati u finale, priznala je u razgovoru za radiostanicu RJR 94 kako je njen nalaz bio pozitivan. Međutim, branila se kako nikada nije uzela neku nedozvoljenu supstancu.

„Borit ću se dok ne dokažem kako nisam kriva. Nikada nisam uzela nikakva nedozvoljena sredstva. Zaista mi nije jasno šta se dogodilo“, kazala je jamajčanska rekorderka s dužinom od 61,21 metara.

U nedjelju je objavljeno kako su među dopingiranima bili i bivši svjetski rekorder na 100 metara Powell, te bivša olimpijska pobjednica Sherone Simpson.

Oboje su bili pozitivni na oksilofrin.

Powell je do maja 2008. bio vlasnik svjetskog rekorda na 100 metara s rezultatom 9,74. Tada je njegov sunarodnjak Usain Bolt u New Yorku istrčao vrijeme 9,72. Bolt je potom još dva puta rušio svjetski rekord koji sada iznosi 9,58.

Racija u Italiji

Powell je vlasnik zlatne olimpijske medalje iz Pekinga 2008. u utrci štafeta 4x100m, a godinu dana kasnije u istoj je disciplini bio i svjetski prvak. Ima i dvije bronzane medalje sa svjetskih prvenstava na 100 metara.

Simpson je, također, bila zlatna u utrci štafeta 4×100 m, ali i na Olimpijskim igrama 2004. u Atini, u Pekingu je bila srebrna na 100 m, a u Londonu u štafetama 4x100m.

Dan nakon što je objavljeno kako su Powell i Simpson bili pozitivni na dopinškoj kontroli, italijanska policija je pretresla njihove hotelske sobe u Lignanu, gdje su Powell i Simpson bili na pripremama.

Policija je tom prilikom zaplijenila brojna sredstva, no još nije poznato radi li se o nedozvoljenim supstancama. Šef policije u Udinama je potvrdio policijski pretres, naglasivši kako za sada nitko nije priveden. Jamajčanski atletičari se godinama pripremaju u Lignanu.

Izvor: Agencije