Heat izborio treće uzastopno NBA finale

Wade je tokom doigravanja imao dosta problema sa povredom koljena, ali to nije bio slučaj u 'majstorici' protiv Indiane (Reuters)

Košarkaši Miami Heata su se treći put zaredom plasirali u veliko finale američke profesionalne košarkaške lige (NBA), nakon što su u noći sa ponedjeljka na utorak u „majstorici“ finalne serije Istočne konferencije savladali Indiana Pacerse sa 99:76 (19:21, 33:16, 24:18, 23:21) i ukupnim rezultatom 4:3 u pobjedama došli u priliku da se bore za titulu.

Protivnik timu sa Floride u borbi za šampionski prsten bit će San Antonio Spurs, koji je u finalnoj seriji Zapada „počistio“ ekipu Memphis Grizzlies, savladavši je sa 4:0 u seriji.

Cijela priča „majstorice“ između Heata i Pacersa stala je u 12 minuta druge četvrtine.

Uvodni period pripao je Indiani, koja je bolje otvorila utakmicu i poslije prve četvrtine vodila sa 21:19. U drugoj dionici, međutim, uslijedila je potpuna dominacija aktuelnog prvaka.

Predvođen LeBronom Jamesom, Miami je „gušio“ protivnika na svim dijelovima terena, a rezultat takve igre bio je suficit od 15 poena na poluvremenu (52:37).

S obzirom na to da je ulog bio veliki, opuštanja u redovima aktuelnih prvaka najjače košarkaške lige svijeta nije bilo do kraja utakmice i plasman u veliko finale bio je apsolutno zaslužen poslije svega što su dva tima pokazala u finalnoj seriji.

Povreda koljena

Uz Jamesa, čiji je učinak iznosio 32 poena, osam skokova i četiri asistencije, u pobjedničkom timu istakao se i Dwyane Wade (21 poen, devet skokova), koji je kroz doigravanje za prvaka imao dosta problema sa povredom koljena, no u odlučujućoj utakmici se nije štedio.

„To je onaj pravi Dwyane Wade. On ima svoj način da se, kada ga otpišete a trebate ga najviše, jer je žestoka borba u toku, vrati u svoju najbolju formu. Visok je 193 centimetra, ali u ovakvim utakmicama izgleda daleko viši“, istakao je trener pobjednika Erik Spoelstra.

U redovima Indiane bolji od ostalih bili su Roy Hibbert sa 18 i David West sa 14 poena.

Finalna serija, u kojoj će se Miami boriti za treću, a San Antonio za petu titulu, počinje u noći između četvrtka i petka u dvorani Heata.

Izvor: Agencije