Brazil u finalu Kupa konfederacija

Paulinho je postigao drugi gol za Brazil, koji je savladao Urugvaj sa 2:1 (Getty Images)

Nogometna reprezentacija Brazila plasirala se u finale Kupa konfederacija nakon što je u srijedu navečer u Belo Horizonteu, u polufinalu, savladala selekciju Urugvaja sa 2:1.

Duel tradicionalnih rivala, petostrukih i dvostrukih prvaka svijeta, očekivano je obilježila velika, žustra i otvorena borba.

Većim djelom susreta Brazilci su bili sigurniji i nadmoćniji, međutim, Urugvajci nisu previše respektirali domaćina, prenosi Tanjug.

Odbrana jedanaesterca

Imali su “urusi” sjajnu priliku da šokiraju “karioke” već u 14. minutu, ali je Julio Cezar odbranio šut Dijega Forlana iz jedanaesterca.

Činilo se kasnije da će Brazil bez većih problema proći u finale, jer je Fred pred kraj poluvremena pogodio mrežu golmana Muslere, ali se zebnja uvukla u srce mnogobrojnih navijača samo tri minuta poslije odmora, kada je Edison Cavani donio izjednačenje.

Izabranici selektora Scolarija nastavili su da jurišaju ka protivničkom golu, ali se tim Urugvaja znalački branio sve do finiša, kada je konačan rezultat za prolaz u finale postavio Paulinho.

Poslije kornera kojeg je izveo Neymar, Paulinho je bio najviši u skoku i udarcem glavom matirao Musleru za zasluženu pobjedu.

U drugom polufinalu Kupa konfederacija u četvrtak od 21 sat igraju Španija i Italija.

Izvor: Agencije