UEFA: Fenerbahce i Besiktas ne mogu u Evropu

Fenerbahce je kažnjen sa „dvije plus jednu sezonu“ zabrane nastupa u kontinentalnim takmičenjima (AFP)

Disciplinska komisija Evropske nogometne asocijacije (UEFA) zabranila je turskim klubovima Fenerbahceu i Besiktasu nastupe u evropskim takmičenjima u narednim sezonama zbog umješanosti u namještanje utakmica.

Fenerbahce je kažnjen sa „dvije plus jednu sezonu“ zabrane nastupa u kontinentalnim takmičenjima, dok je Besiktas kažnjen na godinu dana zabrane igranja u UEFA-inim kupovima, javlja agencija Anadolia.

Obje zabrane su povezane sa skandalom koji je 2011. godine potresao turski nogomet.

Disciplinska komisija UEFA-e, nakon razmatranja odbrane koju je uprava istanbulskog Fenerbahcea dostavila prošle sedmice, objavila je odluku kojom je taj klub kažnjen zabranom nastupa u evropskim takmičenjima u naredne dvije sezone.

Razmatrajući navode po kojima je Fener optužen za namještanje utakmica, Disciplinska komisija je kaznila taj klub sa još jednom godinom zabrane nastupa u takmičenjima koje organizira UEFA, ali će aktiviranje treće godine kazne biti direktno vezano za eventualne kazne tom klubu u narednih pet godina.

UEFA je zatražila dodatne izvještaje u vezi sa predsjednikom kluba Azizom Yildirimom i članovima uprave Ilhanom Eksiogluom, Sekipom Mosturogluom. Yildirim je suspendirao nekoliko članova Uprave kluba, do donošenja konačne odluke turskog pravosuđa.

Dodatni izvještaj

Drugi istanbulski klub Besiktas, suspendovan je na godinu dana neigranja u evropskim takmičenjima, saopćeno je nakon sastanka Disciplinske komisije UEFA-e.

UEFA je od inspektora tražila dodatni izvještaj u vezi sa mogućnošću da bivši menadžer kluba Serdal Adali i bivši trener Tayfur Havutcu budu kažnjeni doživotnom zabranom bavljenja sportskim aktivnostima.

Uprava kluba iz Istanbula će Odboru za arbitražu UEFA-e podnijeti žalbu, a u slučaju da ne dobije pozitivan ishod, obratit će se Međunarodnom arbitražnom sudu za sport (CAS).

UEFA je za namještanje rezultata utakmice finala turskog kupa između Besiktasa i Istanbul Buyuksehir Belediyespora, odigrane 11. maja 2011. godine, optužila Upravu Besiktasa kao i menadžera Adalija i trenera Havutcua.

Fenerbahce je prošlu sezonu završio na drugom mjestu, dok je Besiktas bio treći na tabeli turske Super toto lige.

Oba kluba plasirala su se u kvalifikacije Lige evropskih prvaka, odnosne Lige Evrope.

Izvor: Agencije