FIFA postrožila kazne za rasizam

Za novog šefa odreda FIFA-e za borbu protiv rasizma izabran je Jeffrey Webb, koji je bio oduševljen uvođenjem strožijih kazni (AP)

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) je u petak na kongresu na Mauricijusu usvojila nove mjere u borbi protiv rasizma, koje uključuju i oduzimanje bodova, te eliminaciju klubova ili reprezentacija iz natjecanja, prenosi Hina.

Rezolucija je izglasana sa 99 posto glasova od 209 članica FIFA-e, a predviđa da nakon prvog incidenta uslijede upozorenje, novčana kazna ili utakmica na praznom stadionu, dok su sankcije za ponovljeni izgred oduzimanje bodova, isključenje iz natjecanja ili izbacivanje u niži rang.

Kazne za rasizam

Donijeta je i odluka da se nogometaši ili službena lica u slučaju rasističkih ispada kažnjavaju s najmanje pet utakmica suspenzije ili zabranom prilaska stadionu.

“Vjerujem kako smo ovom rezolucijom poslali jasnu poruku da je rasizmu na nogometnim stadionima odzvonilo”, kazao je predsjednik FIFA-e Sepp Blatter.

Za novog šefa odreda FIFA-e za borbu protiv rasizma izabran je Jeffrey Webb, koji je bio oduševljen uvođenjem strožijih kazni.

“Nogometna porodica je ujedinjena oko ovog pitanja. Morali smo poduzeti oštre korake kako bismo uklonili rasizam i diskriminaciju s nogometnih terena”, rekao je Webb.

Izvor: Agencije