Borussia Dortmund prvi finalist Lige prvaka

Weidenfeller je u prvom poluvremenu napravio nekoliko odličnih intervencija, ali je u nastavku savladan u dva navrata (AP)

Nogometaši Borussije iz Dortmunda u utorak navečer su eliminirali španski Real Madrid i postali prvi ovosezonski finalisti Lige evropskih prvaka. “Milioneri” su prošle sedmice na svom terenu slavili sa 4:1, da bi u revanšu u Madridu Real slavio sa 2:0, ali nije uspio doći do potpunog preokreta.

„Kraljevi“ su u prvih 15 minuta duela na stadionu Santiago Bernabeu napravili veliku ofanzivu, stavili golmana gostiju Romana Weidenfellera na muke, ali se čuvar mreže „Milionera“ istakao u nekoliko navrata.

On je već u drugoj minuti pokazao svoje kvalitete i odbranio udarac Angela Di Marije, a zatim i dvije minute kasnije kada je Mesut Oezil uposlio Gonzala Higuaina, no i on je bio neuspješan u duelu sa golmanom Borussije.

Potom su uslijedile prilike Di Marije i Cristiana Ronalda, ali su igrači „Kraljevskog kluba“ bili neprecizni.

Prvu priliku su igrači Borussije napravili u 13. minuti kada je četverostruki strijelac iz prošlosedmičnog sudara ova dva tima, Robert Lewandowski okušao svoj šut, ali je na mjestu bio Diego Lopez kojem je ponovo šansu ukazao trener Reala Jose Mourinho ispred Ikera Casillasa.

U istoj minuti je domaćin odgovorio preko Portugalca Ronalda, ali je i ovaj put golman bivšeg njemačkog prvaka bio dobro postavljen.

Njemački reprezentativac Oezil bio je u vrhunskoj prilici za domaće u 15. minuti kada je dobro šutirao, ali je lopta prošla pored desne stative.

Posljednja prilika u prvom dijelu bila je za Real Madrid, ali je Ronaldo iz slobodnog udarca u 45. minuti poslao loptu iznad gola. Domaći su u ovom dijelu meča imali veći posjed lopte (56%), te stvorili više prilika (9:2), ali su gosti uspjeli sačuvati svoju mrežu.

Drama u završnici

U drugom poluvremenu, gosti su krenuli dosta agresivnije i u prvih pet minuta napravili dvije dobre šanse.

Prvo je Lewandowski poslao loptu pored gola u 49. minuti, a minut kasnije je Poljak pogodio prečku nakon što ga je uposlio Marco Reus. Nešto kasnije, u 61. minuti, Ilkay Gundogan je bio u dobroj prilici za gostujuću ekipu, ali je Lopez ostao nesavladan.

Potom su uslijedile šanse domaćih „Kraljeva“, ali su Ronaldo i Kaka bili neprecizni.

Real je poveo sa 1:0 u 83. minuti. Kaka se „probio“ po desnoj strani, dodao do Oezila koji je centrirao i uposlio Karima Benzemu koji je uspio savladati Weidenfellera.

Na 2:0 povisio je Sergio Ramos u 88. minuti na asistenciju Benzeme koji se najbolje snašao u gužvi u šesnaestercu gostiju i uposlio Španca za novu nadu „Kraljeva“.

Ime drugog finaliste bit će poznato u srijedu navečer kada će Barcelona na Nou Campu ugostiti Bayern iz Minhena koji dolazi u Španiju sa prednošću od 4:0.

Izvor: Al Jazeera i agencije