Brazilska Maracana u novom ruhu

Jedan od najpoznatijih nogometnih stadiona na svijetu, Maracana, ponovno je otvoren za javnost.

U renoviranje brazilske Maracane, na kojoj će se igrati utakmice Svjetskog prvenstva i Kupa konfederacija, utrošeno je 360 miliona eura.

Čast da prvi istrče na teren obnovljene Maracane imale su brazilske legende Ronaldo i Bebeto.

Stanovnici Rio de Janeira  u velikom broju pohrlili su na mjesto koje ima status legende, baš kao i neki od najvećih igrača.

Dvije i po godine navijači su čekali da prođu kroz vrata legendarne Maracane.

U prodaju je pušteno 30 posto kapaciteta stadiona, a navijači su došli vidjeti revijalnu utakmicu ekipa koje su predvodili bivši reprezentativci Ronaldo i

Bebeto, a kojom je označen završetak rekonstrukcije najpopularnijeg brazilskog stadiona.

Navijači protiv privatizacije

“Zasigurno, Brazil je održao lekciju cijelom svijetu. Naročito onima koji nisu vjerovali da je moguće renovirati stadione za Kup konfederacija i Svjetsko prvenstvo.  Čestitam organizatorima. Još jedan stadion je završen”, rekao je Ronaldo.

Stadion ipak nije u potpunosti završen. Za preostale radove građevinci imaju još 20 dana.

Ipak, za revijalnu utakmicu uslovi su bili zadovoljavajući, tribine dobro popunjene, a legende su pokazale da nisu zaboravile igrati.

Vladin plan da se stadion ubuduće privatizira nije naišao na odobravanje navijača, jer čak tri od četiri tima iz Rija igaraju na Maracani.

“Protestujemo protiv privatizacije Maracane. Vladine statistike kažu da je Maracana trošila gotovo 400.000 eura dnevno. Pitam se za šta je potrebno toliko novca. To je apsurdno. Žele je napraviti neisplativom kako bi je jeftino prodali”, kazao je jedan učesnik protesta.

Maracana je sagrađena 1950. godine za potrebe tadašnjeg Svjetskog prvenstva.

Na posljednjoj rekonstrukciji radilo je 5.000 hiljada radnika, u tri smjene, a novi kapacitet je 76.000

Osim Maracane, još dva stadiona nisu u potpunosti spremna za početak Kupa konfederacija, do kojeg je ostalo mjesec i po dana.

Izvor: Al Jazeera