Conte žestoko kritikovao italijanski nogomet

Conte: Smiješno mi je kada čujem da neko kaže kako sa dva ili tri nova igrača možemo osvojiti Ligu prvaka (EPA)

Kritike na račun italijanskog nogometa koji je izrekao trener Juventusa Antonio Conte nakon eliminacije njegovog tima iz Lige evropskih prvaka novinari su pozdravili klimanjem glave i pitajući se da li će njegove oštre riječi biti poslušane.

„Stara dama“ je u proteklih 18 mjeseci dominirala nogometom na Apeninima, ali ju je u dva navrata nadigrao njemački Bayern iz Minhena u četvrtfinalu takmičenja, a ukupni rezultat od 4:0 nagnao je Contea na dublju analizu.

„U narednim godinama ne mogu vidjeti nijedan italijanski tim da osvaja Ligu prvaka“, kazao je, upozorivši da se klubovi iz Serie A finansijski ne mogu nositi sa timovima kao što su Real Madrid, Barcelona, dva kluba iz Manchestera, PSG i Bayern.

„Smiješno mi je kada čujem da neko kaže kako sa dva ili tri nova igrača možemo osvojiti Ligu prvaka. Italijanski nogomet je u zastoju i to sviju treba brinuti“, rekao je italijanski stručnjak i pitao okupljene:

„Kada je posljednji put neki italijanski klub igrao u polufinalu?“

Dodao je kako „svi trebaju dati sve od sebe“ i pokušati promijeniti stanje.

„Kada kažem svi, onda mislim na klubove, navijače, medije i sve institucije“, navodi Conte.

Žalbe Intera

Conteove riječi su uslijedile i nakon, tipično burne, sedmice u italijanskom prvenstvu koje ponekad više liči na haotične lige iz Južne Amerike nego na veoma profesionalnu organizaciju kao što je Bundesliga.

Uprava Intera iz Milana se već danima žali na sudije i iznos teorije zavjera protiv ovog kluba nakon domaćeg poraza od Atalante (3:4) u nedjelju čime su značajno smanjene šanse „Nerazzura“ za plasman u narednu sezonu Lige prvaka.

Rimski derbi u ponedjeljak navečer između Rome i Lazija (1:1) obilježili su se sukobi na ulicama prije utakmice, dok su, uprkos dobroj igri na terenu, na Olimpijskom stadionu viđena brojna prazna sjedišta.

Evropska nogometna asocijacija (UEFA) u dva navrata je kaznila Lazio zbog rasističkog ponašanja navijača u Ligi Evrope i u četvrtak navečer će protiv turskog Fenerbahcea igrati pred praznim tribinama.

Sa druge strane, Cagliari će u nedjelju Intera ugostiti u Trstu, blizu 1.000 kilometara dalekom od svog sjedišta na Sardiniji nakon što je digao ruke od stadiona Is Arenas, gdje su preselili ove sezone.

Ovaj klub je u stalnom sukobu sa lokalnim vlastima zbog sigurnosti na stadionu, gdje su privremene tribine napravljene „na brzinu“ kako bi se mogli ugostiti vrhunski italijanski klubovi.

U jednom trenu, klupski predsjednik Massimo Cellino je optužen za prevaru i lažno predstavljanje situacije tokom obnove stadiona, gdje je Cagliari većinu utakmica odigrao iza zatvorenih vrata za javnost.

Pitanje stadiona

Da bi stvari bile još bizarnije, javili su se čak izvještaji da i nogometno zdanje u Trsu, gdje je Cagliari odigrao nekoliko domaćih prvenstvenih utakmica prošle godine, također ne ispunjava standarde ali su oni odbačeni.

Juventus je jedini italijanski prvoligaš koji posjeduje vlastiti stadion, dok većina drugih domaće duele igra na trošnim stadionima koji su u vlasništvu lokalnih vlasti, no ipak ne može sebi priuštiti novac za dovođenje nekog napadača vrhunske klase koji timu, kako se može primijetiti na terenu, nedostaje.

Direktor Juventusa Giuseppe Marotta podcrtao je Conteovo upozorenje.

„Imate klubove, poput Bayerna, koji imaju dvostruko više prihoda od Milana, Intera i Juventusa. Oni mogu dati 40 miliona eura za jednog igrača, dok italijanski klubovi za tu sumu moraju dovesti tri ili četiri novca kako bi opravdali troškove“, kazao je.

„Juventus polazi na taj put sa novim stadionom, ali drugi klubovi iz Serie A još uvijek imaju taj hendikep.“

Izvor: Agencije