Di Canio odbacio tvrdnje da je rasista

Di Canio: Moj život govori za mene, glupo je i smiješno govoriti da sam rasista (Getty Images)

Novoimenovani menadžer engleskog premijerligaša Sunderlenda Paolo Di Canio odbacio je u ponedjeljak tvrdnje otočkih medija da je rasista, istakavši da ima svoja uvjerenja kojih se drži i da zbog toga ranije nije imao problema.

Brojni britanski mediji burno su reagirali povodom zapošljavanja italijanskog stručnjaka u premijerligaškom klubu podsjećajući da u prošlosti nije skrivao simpatije prema fašizmu i Benitu Mussoliniju.

Tokom ponedjeljka bivši šef britanske diplomatije David Miliband podnio je ostavku na članstvo u Upravnom odboru Sunderlanda, navodeći da se na taj korak odlučio zbog političkih izjava i stavova koje je novi menadžer kluba iznosio u prošlosti.

„Neke stvari mogu da se dogode u prošlosti, ali bitne su samo činjenice. Moj život govori za mene. Glupo je i smiješno govoriti da sam rasista. Da me ljudi poznaju, odmah bi promijenili mišljenje. O politici, međutim, ne želim govoriti jer nismo u parlamentu, nego o nogometu“, rekao je Di Canio, koji je svojevremeno italijanskim medijima kazao „da je fašista, a ne rasista“.

Otkaz O'Neilu

U odbranu menadžera stao je njegov novi klub, koji je saopćio da su optužbe na račun Di Canija uvredljive.

„Sunderland je tradicionalni klub s bogatom i ponosnom historijom. Ima snažno izražen osjećaj za moral i to se nikad nije mijenjalo. Razočaravajuće je čitati dio reakcija na imenovanje Paola Di Canija, a optužbe da je rasista i simpatizer fašizma su uvredljive“, rekla je direktorica Sunderlanda Margareth Byrne.

Di Canio će na klupi Sunderlanda zamijeniti Martina O'Neila, koji je u nedjelju navečer otpušten zbog loših rezultata.

Klub iz grada na sjeveroistoku Engleske nije pobijedio na osam mečeva zaredom u Premijer ligi, pa je dospio na samo bod od zone ispadanja.

Izvor: Agencije