Mamić će se braniti sa slobode

Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić pušten je u subotu navečer da se brani sa slobode od optužbi da je uvredama na račun hrvatskog ministra Željka Jovanovića i srpske manjine javno poticao na nasilje i mržnju.

Istražna sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Ljiljanka Maletić odbila je prijedlog Općinskog državnog odvjetništva da se Mamiću odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Mamić je po izlasku iz Suda odbio dati novinarima izjavu, po savjetovanju advokata i otišao u obližnji kafić.

“Donesena je jedina moguća pravedna odluka”, rekao je jedan od Mamićevih advokata, Mate Matić.

Odvjetništvo je svoj prijedlog obrazlagalo tvrdnjom da je Mamić višestruko evidentiran za razne prekršaje protiv javnog reda i mira i sigurnosti u prometu, što ukazuje da se radi o osobi koja ne poštuje i ne priznaje pravni poredak.

‘Izrazita netrpeljivost’

Zdravko Mamić je u petak u eteru Soundset Plavog radija iznio niz uvreda na račun Željka Jovanovića, ministra znanosti, obrazovanja i sporta Hrvatske, rekavši kako on “mrzi sve hrvatsko” i da “kao Srbin koji nikada nije radio u prosvjeti i sportu ne može voditi taj najvažniji resor u Hrvatskoj”, javio je iz Zagreba reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo.

Odvjetništvo je najavilo žalbu, o kojoj će odlučivati Vanraspravno vijeće Županijskog suda. 

Mamićeve izjave dobivaju na težini u kontekstu skorašnjeg održavanja nogometne utakmice između Hrvatske i Srbije jer izazivaju bojazan da će dovesti do nereda i remećenja javnog reda i mira, navodi Odvjetništvo. Osim toga, navodi se i da je Mamić u javnim istupima iskazivao izrazitu netrpeljivost prema pripadnicima drugih nacionalnih manjina i pripadnicama suprotnog spola.

Tereti ga se da je svojim nastupom u radijskoj emisiji javno poticao na mržnju prema ministru Željku Jovanoviću, ali i iskazivao izrazitu netrpeljivost i poticao na mržnju i prema svim pripadnicima srpske nacionalnosti.

Jedan od Mamićevih branitelja Ante Madunić izjavio je novinarima da se nikad prije nije privodilo za takva kaznena djela. Dodao je da može razumjeti da su Mamićeve riječi imale težinu i da ih nitko ne opravdava. “No, drži da je riječ o osobnom sukobu i da je vrijeđanje bilo obostrano. Upitao se čemu to pretvarati u rasni i nacionalni sukob kad se radi o osobnom sukobu.

Jovanović je ranije u subotu izjavio  kako istupi Zdravka Mamića nisu vrijedni njegovih riječi.

Milanović: Moramo paziti šta govorimo

Upitan o brzini kojom je Mamić zbog uvreda završio u pritvoru, ministar je utvrdio kako su svi koji kažu da je to nekakva politika, zlonamjerni.

“To je samo dokaz da je Hrvatska uređena država u kojoj se nitko ne može vrijeđati po nacionalnoj, rasnoj, vjerskoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti, poručio je Jovanović uoči sjednice Glavnog odbora Socijademokratske partije.

Hrvatski premijer Zoran Milanović u petak je osudio Mamićeve izjave, a u subotu je komentirao i istup Ruže Tomašić, predsjednice Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević, kandidatkinje na listi Hrvatske demokratske zajednice za Evropski parlament.

Mediji su u petak navečer prenijeli kako je ona izjavila da je Hrvatska za Hrvate, a da su svi ostali tek gosti.

Milanović je rekao:  „Kada izjavite u Hrvatskoj 2013. godine da je Hrvatska samo za Hrvate, a da su svi ostali gosti, onda se igrate ne vatrom, nego radioaktivnim materijalom”.

Napomenuo je kako Hrvatska u EU ulazi kao članica koja je prije manje od 20 godina vodila razoran rat, te da treba voditi računa o tome kakve poruke šalje.

„Moramo paziti što govorimo. Tko su to gosti u Hrvatskoj, tko je Hrvat uopće, što me definira kao Hrvata? To da prezirem Srbina? Kada to kaže čovjek koji je promotor i ništa više, to je još, ‘ajmo reći, politički podnošljivo – ljudski nije, ali to govore sada ljudi koji su na listama stranaka koje se natječu za Europski parlament“, naglasio je Milanović.

Međutim, Tomašić je u subotu kazala da njena izjava nije tačno prenesena. Tvrdi da je zapravo kazala: “oni koji ne doživljavaju Hrvatsku kao svoju domovinu, znači da su gosti i ako je toliko pljuju, znači da su gosti”.

Hrvatski nogometni savez najavio je pokretanje disciplinskog postupka protiv prvog čovjeka Dinama i člana Izvršnog odbora HNS-a, zbog kršenja Kodeksa o ponašanju nogometnih djelatnika.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović ocijenio je ranije kako su Mamićeve izjave “vulgarne i primitivne”.

Za krivično djelo za koje ga se tereti, prijeti mu kazna do tri godine zatvora.

Izvori: Al Jazeera i agencije