Misimović za FIFA-u: Meč s Grcima je ključan

Domaći trijumf će sigurno ojačati naše sampouzdanje, kao i nade da se plasiramo na SP (Reuters)

Osveta će, u jednu ruku, biti glavna misao reprezentativaca Bosne i Hercegovine kada naredne sedmice ugoste Grčku u jednoj od ključnih utakmica kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo 2014. godine.

U prvom pokušaju bh. selekcije da se plasira na Mundijal 1998. godine u Francuskoj Grci su slavili na svom terenu 3:0, a zatim i u revanšu 1:0. Slično se desilo i tokom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2008. godine, kada je BiH pretrpjela dva poraza, podsjeća internetski portal Svjetske nogometne federacije (FIFA), za koji je govorio jedan od „Zmajeva“ – Zvjezdan Misimović.

No, „maler“ je prekinut prije dvije godine, kada su ove dvije selekcije remizirale u prijateljskom meču, a neriješen je bio i duel u Grčkoj (0:0) prošlog oktobra u duelu kvalifikacija za SP 2014. godine. Taj rezultat je pomogao da BiH ostane lider u grupi ispred renomiranog protivnika.

Prvi favorit

Tim selektora Safeta Sušića je ispred Grčke na osnovu bolje gol-razlike, a i u Zenici će za dvije sedmice ići na pobjedu. Misimović je siguran da će on i njegovi saigrači ovaj put savladati Grčku.

„Ovo je zaista ključni meč za nas. Grčka je prvi favorit grupe, kao i Slovačka. Oni su tim kojeg najviše želimo pobijediti. Domaći trijumf će sigurno ojačati naše sampouzdanje, kao i nade da se plasiramo na SP. Jedva čekam utakmicu“, kazao je 30-godišnji igrač sredine terena za FIFA.com.

Misimović je odigrao najviše mečeva za reprezentaciju u historiji (75), a učestvovao je i u kvalifikacijama za svjetska prvenstva 2006. u Njemačkoj i 2010. u Južnoj Africi. On ne krije optimizam da će BiH izboriti plasman u Brazil iz grupe, u kojoj su još i Litvanija, Latvija i Lihtenštajn.

„Imamo dobru grupu, zapravo, nije mogla biti bolja. U našem timu imamo vrhunske nogometaše i veliku podršku navijača. Mislim da imamo odlične šanse da se plasiramo na Mundijal“, istakao je drugi strijelac reprezentacije u historiji. U 25 navrata je savladao protivničke golmane.

Za portal FIFA-e nije uopće čudno što je Misimović ovako siguran, te ističu njegove dobre igre tokom dosadašnjih kvalifikacija. Postigao je dva gola protiv Lihtenštajna (8:1) na otvaranju kvalifikacija u septembru prošle godine, a potom je bio strijelac i jednog gola protiv Latvije (4:1).

Iako je kazao kako je cijela reprezentacija do sada pokazala odličnu igru, Misimović je izdvojio napadača engleskog Manchester Cityja Edina Džeku.

„Naši najbolji nogometaši su odlično odradili posao, a Džeko naročito. Odličan je strijelac i vjerujem da može pomoći da naš tim stigne do Brazila“, prokomentirao je najboljeg strijelca BiH.

Prerano predviđati

Uprkos vjeri u tim, Misimović je svjestan da nastavak kvalifikacija neće uopće biti lak. Nakon što su u prva tri pokušaja da se plasiraju na SP rano oprostili, bh. nogometaši su 2010. bili veoma blizu Mundijala u Južnoj Africi, ali ih je eliminirao Portugal u doigravanju. Kako bi se izbjegao ovaj scenarij, BiH se mora, smatra Misimović, fokusirati i pobijediti u svakoj utakmici kako bi bila prva u grupi.

„Još je dosta utakmica pred nama i prerano je predviđati koji će se tim iz naše grupe plasirati u Brazil. Trebamo se koncentrirati na svaku utakmicu pojedinačno, a dobri rezultati će dolaziti sve dok budemo imali ovako visok stepen igre“, rekao je član kineskog prvoligaša Guizhou Renhea.

Misimović je u sezoni 2008/2009 zabilježio 20 asistencija u dresu Wolfsburga, koji je na kraju takmičarske godine postao njemački prvak.

Nakon kratkih epizoda u turskom Galatasarayu i ruskom Dinamu iz Moskve, odlučio je okušati se u Kini.

„Želim pomoći klubu da završi među tri tima kineskog prvenstva i da se plasira u azijsku Ligu prvaka. Kada je riječ o reprezentaciji, dat ću sve od sebe kako bi zabilježio što više asistencija i golova kako bi uspješno okončali borbu za plasman na SP-u.“

Izvor: Agencije