Giggsu novi ugovor i mjesto u historiji

Ryan Giggs, Manchester United, Nogomet
Giggs je čitavu 23-godišnju karijeru proveo u Manchester Unitedu, s kojim je osvojio 34 trofeja (AFP)

Legendarni nogometaš Manchester Uniteda Ryan Giggs (39) produžio je ugovor s “Crvenim đavolima” na još jednu sezonu, a u subotu bi u susretu Premier lige protiv Norwich Cityja trebao upisati 1.000 nastup u karijeri i postati 11. nogometaš kojem je to uspjelo, prenosi Hina.

“Sretan sam zbog potpisa ugovora. Uživam u nogometu, još uvijek imam dovoljno energije i volje i raduje me što mogu pomoći timu,” kazao je Giggs.

Prije njega u klub “1.000” upisali su se Peter Shilton, Ray Clemence, Pat Jenings, Alan Ball, Nilton Santos, David Seaman, Paolo Maldini, Andoni Zubizarreta, Roberto Carlos i Javier Zanetti.

Zanetti aktivan

Najviše nastupa je odigrao Shilton koji je od 1966. do 1997. godine upisao 1.390 nastupa, a jedini nogometaš, koji je osim Giggsa još uvijek aktivan je kapetan italijanskog Intera Zanetti.

Giggs je za United u prvenstvu debitirao sa 17 godina 2. marta 1991. godine protiv Evertona, a igrom sudbine 22 godine kasnije na isti datum bi mogao upisati hiljaditi nastup.

On je u dresu “Crvenih đavola” odigrao 931 utakmicu i postigao 168 golova, posljednji put u svom 999. nastupu u prvenstvenoj utakmici protiv Queens Park Rangersa, za reprezentaciju Velsa je zabilježio 64 nastupa, a još četiri u dresu Velike Britanije.

Izvor: Agencije