Kotova suspendirana zbog dopinga na SP 2005.

Kotova je osvojila treće srebro zaredom na svjetskim prvenstvima u Helsinkiju prije osam godina (Getty Images)

Ruska skakačica u dalj Tatjana Kotova suspendirana je nakon što je utvrđeno da je bila pozitivna na doping na Svjetskom atletskom prvenstvu 2005., objavila je Ruska antidopinška agencija (RUSADA) u petak, prenose agencije.

„Međunarodna atletska federacija (IAAF) pokrenula je istragu nakon što je obaviještena od antidopinškog laboratorija u Lozani da je Kotova bila pozitivna na testiranju na zabranjenu supstancu na SP 2005. u finskom Helsinkiju“, objavila je RUSADA na svojoj internetskoj stranici.

„U januaru 2013. IAAF je predao ovaj slučaj RUSADA-i“.

Kotova (36) je osvojila treće srebro zaredom na svjetskim prvenstvima u Helsinkiju te je osvojila i bronzu na Olimpijskim igrama 2000. u australskom Sydneyu i četiri godine kasnije u Atini.

No nije se uspjela kvalificirati za nastup na igrama u Londonu prošle godine.

Prekršena pravila

Slučaj Kotove je posljednji u nizu koji potresa ruski sport.

Osvajačica srebrne medalje na 3.000 metara s Evropskog dvoranskog prvenstva Olesja Sireva suspendirana je prošle sedmice na dvije godine nakon što je prekršila antidopinška pravila.

U decembru prošle godine, osvajačica srebrne medalje s OI u Londonu Darija Piščalnikova i ruski prvak u bacanju diska Kiril Ikonikov, koji je u Londonu bio peti, privremeno su suspendirani, dok je osvajačica zlata u bacanju diska s OI 2004. Olga Kuzenkova pod istragom IAAF-a jer je bila pozitivna na test na doping.

Također u decembru 2012. godine, kažnjena je i bacačica kugle Svetlana Kriveljova kojoj je IAAF oduzeo bronzu osvojenu na Igrama 2004. u Atini.

Kriveljova (43) je dugo u mirovini, a njen je uzorak, uzet za vrijeme Igara u grčkoj prijestolnici prije osam godina, bio pozitivan na anabolične steroide na ponovljenom testiranju.

Izvor: Agencije