Protesti zbog izbacivanja hrvanja iz OI

Iznenadno izbacivanje hrvanja iz olimpijskog programa obrazlaže se manjkom političke podrške unutar Izvršnog odbora MOK-a (Getty Images)

Iznenadna preporuka da se hrvanje isključi iz olimpijskog programa razljutila je sportaše, zvaničnike i navijače iz cijelog svijeta, pa ih je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) pokušao umiriti u srijedu, kazavši kako to još nije konačna odluka.

Izvršni odbor MOK-a, koji broji 15 članova, izglasao je u utorak preporuku da se ovaj sport izbaci iz programa Olimpijskih igara (OI) 2020. godine, a konačna odluka o njegovoj sudbini bit će donesena u septembru, na zasjedanju MOK-a u Buenos Airesu.

Glasanje je izazvalo trenutni val protesta i ljutnje globalne zajednice hrvanja, Međunarodna hrvačka federacija (FILA) kazala je kako je to nenormalno, dok su protiv ove odluke pokrenute peticije u SAD-u i već su sakupile na hiljade potpisa.

Vlada Indije je u srijedu saopćila kako će tražiti podršku drugih država u kojima je hrvanje popularno kako bi ovaj sport ostao olimpijska disciplina.

“Ove reakcije su normalne. Ovo se moglo desiti da je riječ o bilo kojem drugom sportu. Ipak, mora se naći pravi balans između tradicije i napretka. Ovo je samo bila odluka o osnovnim sportovima, ništa više”, izjavio je potpredsjednik MOK-a Thomas Bach, potencijalni kandidat za čelnika svjetske organizacije na izborima ove godine.

“Zadovoljan sam odlukom FILA-e da napravi plan akcije. Ovo je pravi način. Treba imati u vidu da još nije donesena konačna odluka. Ukoliko FILA ovako nastavi, osvojit će dosta simpatija.”

Izvršni odbor MOK-a će se sastati u maju u Sankt Petersburgu kako bi se odlučilo koji će od osam sportova, među kojima je i hrvanje, biti kandidiran za preostalo mjesto među takmičarskim disciplinama na OI 2020. godine.

Bolna odluka

Potom će napraviti svoju preporuku za 25 osnovnih sportova i jednog novog za glasanje na sjednici u Argentini.

“Ovo će uvijek biti bolna odluka”, rekao je član MOK-a i šef finasijske komisije ove organizacije Richard Carrion, također potencijalni predsjednički kandidat.

“Bez obzira šta da uradimo, uvijek će se neko naći da kritizira”, izjavio je Portorikanac Carrion, čija je država osvojila srebrnu medalju na prošlogodišnjim OI u Londonu, jednu od ukupno dvije medalje.

“Sa lične tačke gledišta, tužan sam. Postao sam veoma vezan za hrvački klub u Portoriku, koji nema ni podlogu za hrvanje prave veličine, ali je uspio poslati trojicu sportaša na Igre.”

Za Juana Antonija Samarancha mlađeg, koji je i član Izvršnog odbora i potpredsjednik Saveza modernog petoboja, ovo je dobra odluka.

“Veoma mi je žao hrvanja, kao sporta koji poštujem. Ne mogu reći da me iznenađuju reakcije, jer bi se tako desilo za bilo koji sport”, smatra sin bivšeg predsjednika MOK-a.

Iznenadno izbacivanje hrvanja iz olimpijskog programa obrazlaže se manjkom političke podrške unutar Izvršnog odbora, gdje su drugi “rizični” sportovi – uključujući moderni petoboj i tekvondo – imali više zastupnika u 15-članom odboru.

Na pitanje da li je njegova dvojna uloga napravila sukob interesa, mlađi Samaranch je kazao: “Ovdje sam u ulozi člana Izvršnog odbora.”

Izvor: Agencije