EP: ‘Pandemija’ korupcije u nogometu

Borba protiv korupcije u nogometu je neuspješna i broj namještenih utakmica ne prestaje rasti, kažu zastupnici EP-a (EPA)

Borba protiv korupcije u nogometu je neuspješna i broj namještenih utakmica ne prestaje rasti, upozorili su zastupnici Evropskog parlamenta, zahtijevajući stroge zakonske mjere protiv tih kaznenih djela.

„Brojke divljaju“, upozorio je socijalistički belgijski zastupnik Marc Tarabella u raspravi o tom problemu u EP-u u Briselu.

„Između 2008. i 2011. Europol je u Evropi otkrio 680 sumnjivih utakmica. Od početka 2013. otkriveno je 200 novih sumnjivih slučajeva. Lakše je potkupiti slabo plaćene igrače, no prošlost je pokazala da ni velika takmičenja nisu pošteđena“, dodao je.

„U posljednjih pet mjeseci sa sigurnošću smo utvrdili 51 namještenu nogometnu utakmicu, dvije košarkaške, tri teniska susreta i jedan odbojkaški“, rekao je Francesco Bavanca, predstavnik Federbeta, organizacije koja zastupa interese kladionica.

„Te brojke u stalnom su porastu“, dodao je, ocijenivši da je riječ o ‘pandemiji’.

Izrazio je, također, uvjerenost da je na nekim takmičenjima, „naprimjer na Kipru, Malti ili Uzbekistanu, namještena većina utakmica“.

Preblage kazne

Utakmice na koje se posebno upozorava su one u prvim krugovima Lige prvaka i Lige Evrope, između slabo poznatih ekipa, često iz baltičkih država ili istočne Evrope.

„Borba protiv korupcije u nogometu u ovom je trenutku neuspješna“, ocijenio je italijanski demokršćanin Salvatore Iacolino.

„Kazne su preblage. Ta kaznena djela prečesto se smatraju manje važnima. Istražitelji ne raspolažu istim sredstvima kao u slučaju kaznenih djela koja se smatraju važnijima. Neka nam zakonodavac omogući bolja sredstva“, tražio je tužitelj iz Italije Roberto Di Martino.

Tarabella i Iacolino pozvali su članice EU-a da postrože kazne za prevarante. Žele, također, zabraniti klađenje profesionalnim igračima, što još nije slučaj u cijeloj Evropi.

Eurozastupnici su, također, izrazili žaljenje zbog inertnosti Evropske nogometne asocijacije (UEFA), koja „ne ide dalje od izjava namjere“.

Izvor: Agencije