Srbija kreće u obračun sa huliganima

Paljenje južne tribine stadiona Crvena zvezda u Beogradu, 40 povređenih i neredi posle derbija ponovo su u Srbiji pokrenuli priču o borbi protiv huligana.

U Vladi kažu da se država neće obračunati s navijačima, već huliganima. O ovoj temi raspravljano je i na sednici Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti Srbije. Šef biroa i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon sednice, da će uslediti nemilosrdna borba protiv kriminala, jer, kako kaže, niko ne može da se igra sa državom, kaže reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Umesto fudbala, vatra visine petospratnice slika je koja će ostati upamćena sa poslednjeg derbija. Iako je igrao na gostujućem terenu, zbog ponašanja dela svojih navijača, Fudbalski klub Partizan je kažnjen i sledeću utakmicu na svom stadionu igraće bez publike.

Napadi na igrače

“Mi svi moramo da radimo na nekim stvarima, na toj edukaciji da se te stvari više ne dešavaju, da jednostavno mogu da dođu i žene i deca, i čitave familije na utakmicu, a da nemaju nikakvih posledica”, kaže Vuk Rašović, trener Partizana.

Osim incidenata na tribinama, huligani u Srbiji odgovorni su i za nekoliko napada na same igrače. Miloš Radisavljević Kimi iz Partizanove grupe Alcatraz skinuo je kapitensku traku fudbaleru Marku Šćepoviću. Fudbaleri Crvene zvezde su zbog poraza, uz pretnju, morali da skinu dreseve i predaju ih huliganima. Par dana kasnije na parkingu stadiona su razbijeni automobili.

Ministar omaldine i sporta Srbije Vanja Udovičić osuđuje nasilje, ali kaže da borbu protiv huliganizma njegovo ministarstvo ne može da vodi samo.

“To je problem sa kojim mora da se bavi celokupna Vlada i država, ne samo Ministarstvo omladine i sporta. To je problem koji obuhvata više ministarstava, gde se traži državnu akciju generalno, stav koji će neminovno dovesti do trenutka kada više nećemo imati gde dalje i kada ćemo morati da presečemo”, rekao je Udovičić.

Huliganizam ograničava Zakon o sprečavanju nasilja na sprotskim priredbama, koji je na snazi deset godina. Kada se dogode neredi na utakmicama, odgovornost za propuste, prema važećem zakonu, je na organizatorima sportske priredbe. Stručnjaci kažu da tako nešto treba menjati i da država treba ponovo da ima kontrolu i unutar stadiona.

Tolerisanje huliganstva

Sportski novinar Miloš Šaranović kaže da su, i pored postojanja dobrog zakona, stvari izmakle kontroli. Huliganima se toleriše takvo ponašanje, koje, kako navodi, ne bi bilo moguće bez podrške vlasti, ali i bez sudova, koji neadekvatno sprovode zakone.

“Ja zaista mislim da je potpuno nebitno da li je kazna za izgred na stadionu šest meseci ili godinu dana, odnosno dve ili pet godina. Ako se te kazne primenjuju, onda je zakon smislen i sve je uredu. Ako se te kazne ne primenjuju, pa vi onda možete zapretiti i smrtnom kaznom – ako svi znamo da ona nikada neće biti izvršena, ništa se neće desiti”, kaže Šaranović, novinar beogradske televizije B92.

Pojedine vođe navijača Crvene zvezde i Partizana imaju desetine krivičnh prijava, koje su u malom broju slučajeva dobile epilog na sudu. Država je bila odlučna samo posle ubistva francuskog navijača Brisa Tatona u Beogradu, zbog kojeg je danas u zatvoru 15 osoba, a osuđeni su na 123 godine zatvora.

Izvor: Al Jazeera